Augusti

8° på morgonen. Sommarens bravader närmar sig sitt slut. Solen som hettat upp våra skinn, som fått oss att flagna av överhettad värme.. solen som skänk ljus och energi… är på väg att återvända till sin dvala.

Än, är det inte tid att gå i ide. Än, är inte tid att kyla oss helt.. men det märks att något är på gång. Campingplatserna blir allt mer tomma.. sommarlinnen ersätts med långärmat.. kjolar och shorts lämnas hemma för att byta plats i skåpen med långbent och mer värmande. Gästhamnarna töms på båtfolk och pubarnas uteserveringar tystnar.

De varma sommarkvällarna på stan tystnar. Ett svagt sorl som ett eko av det som varit, är vad som finns kvar. Dofterna från restaurangköken sprids med vinden eller fälls till asfalten av regnets obarmhärtiga slag. Vi trampar på dofterna av färsk fisk från ett kök som snart slår igen för säsongen. Fontänerna strilar som de sista entusiasterna i hopp om att några skall finna svalka i dess bad än en gång.

Fåglarnas tidiga morgonkvitter har tystnad, deras bon är tömda på flygfärdiga ungar.. tjattret från skatorna har tystnat, fästingarnas festande på katterna avtar och inburna möss om nätterna har nästan helt och hållet upphört.

Barnens barfotalek i lätta sommarklänningar och fotbollsbyxor har flytt in i bostäderna till förmån för värme, TV och spel. Det är tyst på gården.. så obarmhärtigt tyst. Gården är tom. Öde. Övergivna cyklar på rad, en spindel spinner vidare på sitt nät i väntan på nästa måltid.

Sommarlovsmorgon är snart slut. Barnens sovmornar är över.. och snart börjar skolorna igen. För några är det första skoldagen, för andra är det tillbaka till helvetet med mobbning och oförstående vuxna.

Augusti. Början till slutet. Slutet.. mina sommarord är över. Augusti kom och tog dem.

Nu ges det plats år förberedelserna för höstens ord, höstens lekar. Augusti ger plats åt kommande uppgift. Se fram emot det med tillförsikt.. för snart är sommaren på väg tillbaka igen.. Tillbaka till oss med sin underbara värme, sin sol och värme, barfotaspring och sommarkjolar och fotbollsskor och skrapade, omplåstrade knän. Ta med Dig sommarens underbar genom höstens tankar och Du ser att det är lättare att uthärda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback