Nykter arbetsplats

Banner


För mig är det en självklarhet att man på arbetet, på väg till och ifrån sitt arbete, är nykter.
Kvällsposten (Expressen Sydsverige) tar upp frågan om att läkare är fulla alternativt bakfulla på sina arbetspass. Det är inget nytt, inte för mig, som ändå har en lång erfarenhet av sjukvården. Det är en stor % av vårdfolket som är alkoholister alt. storkonsumenter av alkohol eller drogberoende.

Man ställer frågan om läkare bör drogtestas. Mitt svar är tveklöst: Ja! Har man väl tagits på bar gärning genom att vara berusad/bakfull eller med tabletter av lugnande verkan i kroppen, skall samma regler gälla för läkarkåren (men också övrig personal i samma sits) som för rattfyllon. Rattfyllerister blir förhoppningsvis av med körkortet samt får fängelse, i de fall som lagen upprätthålls i tingsrätten. Samma borde gälla för legitimerade läkare och sjuksköterskor. Frånta dem legitimationen och ge dem fängelse alt. samhällsvård 2 år. Undersköterskor och sjukvårdsbiträden bör  även de fråntas sina arbeten samt ges fängelse eller samhällsvård 2 år minst, för försummelse på arbetsplats. De har vid dessa tillfällen klart visat att de inte kan ta det ansvar som föreligger dem i arbete.

Som sjukvårdare (alla kategorier) har man ansvar för andra människors hälsa. Läkare som opererar och är berusade, fulla eller bakfulla .. hur många vill bli opererad av dessa? De av läkarnas kollegor, som känner till att det förekommer berusade läkare/sköterskor etc på arbetstid bör genast anmäla detta till vederbörande chef. Görs inget åt det då, bör även chefen fråntas sitt arbete. De ur personalstyrkan som backar upp för sina kollegor som är berusade på arbetstid och tiger om det, borde också de ställas till svars för medhjälp till vård i berusat/drogpåverkat tillstånd och fråntas legitimation samt få samhällstjänst minst 1 år. 

Varför har jag så stora krav på denna ordning? För jag anser inte att alkohol- och drogpåverkade personer har på arbetsplatsen att göra. Att arbeta med människor och vara onyktra (drogpåverkade) är inte ansvarsfullt. Det är lika oansvarligt som att köra på fyllan/drogpåverkad. Det är något som jag inte heller ser som ansvarsfullt. 

Sverige måste våga sätta stopp för den här typen av ansvarslöshet och vad kan vara bättre än att sätta hårt mot hårt? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback