Äldrevården

Banner

Nu är det ett tag sedan jag skrev men sommaren har gått i arbetes tecken, hand i hand med familj och vänner. Det innebär ju inte att jag varit ovetande om vad som händer i vårt land. För mig är det viktigare att följa Sveriges händelser framför världens.

Äldrevården och omsorgen i stort har alltid legat mig varmt om hjärtat. Vi läser i stort sett dagligen om hur äldre i behov av särskilt boende avvisas då det anses att de inte behöver mer hjälp än möjligtvis hemtjänsten kan tillgodose. Som arbetande inom äldrevården så ser jag ju hur illa medfarna är ibland när de äntligen får en avlastningsplats hos oss. Ibland gråter jag över den missär som Sverige verkligen har när det gäller de gamla. De som kommer in på avlastning är i sådant skick att de inte under några som helst omständigheter skulle få lov att vara ensamma hemma. Kanske har de en äktenskapspartner hemma som även han eller hon har svårt att sköta sina dagliga rutiner i form av toalettbesök, matlagning, städning etc. SAMTIDIGT som det åläggs denne make/maka att också vårda sin sjuke partner.

VI kunde här om dagen läsa i vår blå lokaltidning, Barometern, om en 90-årig kvinna som fick avslag på avslag gällande ett särskilt boende. Hon tog sin rollator, gick stapplande 4 km till sjön, klädde av sig och lade sina kläder samt övriga tillhörigheter på rollatorn och gick i sjön. En kvinna på 90 år tar livet av sig trots att hon kanske har 8-12 relativt friska och värdiga år kvar! Är det värdigt, politiker, att behöva dö på detta vis? En kvinna som i hela sitt liv verkat för att bygga upp det som politikerna idag raserar. Hon trodde på en trygg ålderdom med hjälp och stöd om hon skulle behöva.  Hon trodde kanske att solidaritetsskatten skulle hjälpa henne.

Vi läste och såg på TVns nyheter om en 96-årig kvinna som varit på lasarettet och inte under några som helst omständigheter skulle kunna klara sig själv hemma. Hon grät i TV och sa att hon kommer att dö om hon blir hemskickad. TACK vare att hon ändå orkade slåss och stå upp för sin rätt till särskilt boende, fick hon till slut hjälp. Expressen tar upp det
här. Hade hon inte orkat slåss, vilket är få gamla som orkar, hade även denna kvinna fått gå hem och dö ovärdigt.

Också i dagens Expressen står att läsa om en dement kvinna som skickas hem till en tom lägenhet för att sköta sig själv. Hon är också gravt synskadad! Hur kan samhället behandla våra gamla och många gånger försvarslösa äldre på detta vidriga sätt? Politiker som föredrar att satsa på utlandsbiständ framför bistånd i vårt eget land, borde skämmas! "Sörj först för Ditt eget folk och ge därefter av Ditt överflöd" Är det inte så Gud en gång instiftade lagarna? Det är en lag som Sverige glömt bort.. för det ser väl bättre ut globalt att sörja för andra framför sitt eget folk? Jag är inte religiös men anser ändå att de gamla lagarna är många gånger mer värda att leva efter än dagens luddiga lagar som ersätter varandra på olika sätt så att ingen kan tolka dem på ett och samma sätt.

Våra politiker har också föräldrar som är eller är på väg att bli gamla, sjuka och dementa. Vad händer med dessa? Sätts de också ensamma och övergivna i sina hem eller köps det vårdplats till dem? Våra politiker blir också en dag gamla, senila och är ibehov av daglig omvårdnad så som toalettbesök, duschning, matlagning och kanske matning, städning.. etc etc.. Tror ni verkligen att vi vill ta hand om er då, med tanke på hur  ni idag behandlar våra gamla?

Vi har en stor grupp som just nu är på väg mot äldrevårdens omsorg och det är våra älskade och hatade 40-talister. Det kommer att behövas många platser när det är dags för dessa att äntra särskilt boende. Kommer det att finnas plats för dessa? NEJ! Det vet jag! På min arbetsplats här i Kalmar, var det inte många år sedan man gjorde om SJUKhemmet till XXX-hemmet. (Särksilt boende) Det finns 12 salar på varje avdelning. Det är inom loppet av 2 år dags att göra ombyggnad igen. Man skall göra större och därmed färre rum! HUR går det ihop med den stora grupp äldre som är på väg? Efter 40-talisterna kommer vi 60-talister som en stor grupp äldre. Är det ättestupan som gäller? Min enhetschef sa till mig att deras åldersgrupp som går i pension nu, kommer aldrig att acceptera de "små rum" som många är utan egen dusch på rummet utan kommer att kräva större rum, dusch och toalett på alla rum samt pentry! Men min undran blev: Kommer ni att acceptera att inte få plats alls?

Politiker tänker kortsiktigt. Man vill bara vinna valet och sedan infrias inte särskilt mycket. Man tänker i 4-årsperspektiv i stället för att se det längre. Vi lever ju inte bara 4 år i taget. Ekonomiskt skulle allt bli bättre om man tittade framåt, kanske i ett 20-årsperspektiv. Politiker tycks glömma bort att även de faktiskt blir äldre och till slut gamla. De tycks glömma att det kommer ett gäng efter dem som i dag verkar och som kanske tänkt till och vill hämnas på dagens politik. DÅ vill inte jag vara en gammal politiker i behov av vård och omsorg på ett äldreboende. Dags att satsa lite på äldre??

"Den frikostiga själen kommer själv att göras fet och den som ger andra rikligt att dricka kommer också själv att få rikligt att dricka"

"Den som undanhåller brödsäd, över honom kommer befolkningen att uttala ett skarpt fördömande men det är en välsignelse för dens huvud som låter den köpas"

(Ord:11:25-26)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback