Operation

Idag skulle en patient göra en coloskopi, dvs med hjälp av en speciell kamera gå in via ändtarmen för att undersöka tjocktarmen. Det var tänkt att jag skulle vara med på undersökningen och se hur det gick till. Jag talade med patienten, som är en mycket positiv person, och frågade om det var okej att jag var med. För patienten var det en självklarhet för, som patienten sa: "HUR skall Du kunna lära Dig om Du inte är med och tittar?" Så var det bestämt.

På frukostrasten frågade jag en av sköterskorna vad som finns mer att vara med på och talade om vad jag gjort hittills och vad som är planerat. Hon menade på att jag redan varit på det som finns (inkl. kommande fredag då jag är på mottagningen) och en annan skötare sa då att jag borde vara med på en fisteloperation. De hade visst ingen på gång, sa han.. men det finns en film att kika på i alla fall.

Plötsligt kommer skötaren och pekar på mig, säger: "DU skall vara med på en AV-fisteloperation i eftermiddag!" och det var ju bara att tacka och ta emot. Det skulle hinnas med att närvara vid coloskopin på förmiddagen.

Men lika plötsligt, en timme senare.. eller en kvart innan vi skulle ner med coloskopin, så säger en annan sköterska att de ringt från operation och det var bara att rulla ner för AV-fisteloperationen. Patienten hade gett mig sitt godtycke till min närvaro.

Vad är då en AV-fistel? Jo, man kopplar ihop en artär med en ven för att på så vis få ett högre tryck av blodet från artären till venen. Detta är för patienter med dialys flera gånger i veckan. AV-fisteln är redo att användas efter 4-6 veckor efter operationen. Den är starkare än ett vanligt "obehandlat" kärl vilket innebär att det går att sticka ofta i fisteln i flera år. Vanligast är att en njursjuk med dialys går på behandling 3 ggr/v, som patienten idag. Det innebär många nålstick varje år.

Patienten har även en s.k. CDK, central dialyskateter, som ligger i halsen och den får användas tills fisteln är redo för användning.

Det finns även s.k AV-graft och det är för de som har väldigt tunna och känsliga kärl. Då anlägger man ett konstgjort kärl. Ena ändan av graftet sys fast i artären och den andra ändan i venen. Graftet läggs in under skinnet. En sådan har jag inte sett än. Inte som jag vet. Dock hörde jag om det på 80-talet då jag arbetade på kirurgen, Östra Sjukhuset.

För er som undrar om det inte var slabbigt och blodigt så måste jag säga att jag var mycket förvånad över hur lite spill av blod det faktiskt var! Det kan inte ha varit många ml som man samlade ihop. Att se hur läkaren la snittet, sedan lyfte fram venen och artären för att sedan koppla ihop dem, utan massvis med blod sprutande, var faktiskt helt okej. Hade man behövt byta ut CDKn, som det var tal om, kunde det blivit rejält blodigt, varnade man mig på avdelningen. Jag mådde inte illa en enda gång eller kände av någon yrsel. Jag stod precis bakom läkaren och sköterskan för att se bra och det är nog bara på TV som man slabbar med "blod" för att det skall se läbbigt ut.

Jag kommer inte att ha mardrömmar i natt. Förvirrad

Kommentarer
Postat av: Micke

Skönt du inte trillade omkull där du stod ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback