Valborg

Banner

En söndag som alla andra.. nästan. Söstra mi och jag skall till hennes bror. Han kommer för övrigt och hämtar oss.. Enlugn kväll med god mat och trevlig samvaro.

Trevlig söndag, alla.

"Fler har drunknat i bägaren än i havet"

HAR JAG GJORT BORT MIG NU??

Banner


Undertecknad har sedan sin första mobiltelefon 1996 varit NOKIA trogen. Det har verkligen känts bra och jag har trivts med NOKIA. Det måste vara mitt finska arv på fädernet. Lilla farmor var ursprungligen från Mounio i Finland.. men hon var ju född sent 1880-tal.. fast det räknas ju ändå.

Men det är väl i mobilvärlden som i förhållanden... man tvivlar ibland på om man har gjort rätt val eller inte.. Eller så är det bara så att "omväxling förnöjer". Det var dock med ångest och rädsla jag idag stod där och funderade över min kommande otrohet.. Inte var den vidare planerad heller.. Samsung har ju lite vunnit mitt hjärta och av ohejdad vana har jag alltid ratat Ericsson.. Det beror ju mest på alla larmrapporter om hur dålig den varit.

Ericsson hittade en kollega i Sony och de slog sig i hop.. eller om det var tvärtom..och nu sitter jag är med en av deras alster!! JAG gör det! JAG som ALDRIG skulle ha en sådan..  Men fullbordat faktum är att det blev en liten söt vikbar z 300 i
  Så nu är det dags att lära sig hur DEN fungerar.

Nu kommer väl ångestens timmar.. kommer jag att ångra mig? Är det ett bra val? Är det en skräptelefon? HAR SE bättrat på sitt tekniska eller är det samma barnsjukdomar än?

Nå, den som lever får se. SE IceAge2 skall jag göra ikväll tillsammans med ena sonen, söstra mi's bror och hans dotter.. och ev. en kamrat till dottern. Söstra mi kunde inte av personliga skäl komma ikväll.. Men vi kommer att ha en filmkväll hemma vid senare tillfälle.. För köpa filmen, det skall jag.

"Utan frestelse ingen dygd."

Betygssamtal

Banner


Idag var det dags för betygssamtal i kursämnet Etik. Spännande, även om jag hade mina misstankar om vad det skulle bli. Hon berättade hur hon sätter betyg. Hon tittar på grupparbeten, hemuppgifter, hemtenta, hur jag jobbar i grupp och vad jag tillför den samt hur jag beter mig som människa och hur jag varit på lektioner. Till syvende och sist är det betyget som hemtentan ger, som är hennes utgångspunkt.

På hemtentan var det nio frågor. Hon bedömer fråga för fråga och tar sedan ett snitt som betyg av det hon kommer fram till. "Jag skulle kunnat låta bli att läsa Din hemtenta för jag visste bara att det skulle ligga på en hög nivå. När jag läste igenom det, var alla svar av högsta kvalité på bästa nivå. Det var ett MVG rakt igenom och mer därtill" sa hon. På tentan hade hon skrivit +MVG. Alla mina uppgifter har legat på den nivån, sa hon och hela mitt arbete som människa och gruppmedlem har tveklöst varit på maxnivå. "Du har lagt mycket tankeverksamhet bakom varje svar samt vänt och vridit på svaren ur alla synvinklar." sa hon vidare. Allt är ju inte svart eller vitt, och inga svar är alltid rätt eller fel. Det finns många svar på samma fråga.

Det glädjer mig att hon säger det, för det är ju detta som är mitt stora intresse i livet, min ledstjärna. Därmed inte sagt att jag är ofelbar! Nej, långt ifrån, tack och lov! Hon sa att hon märker på mitt sätt att vara att detta är en stor del av mitt liv. Så sant, så sant. Skönt få bekräftat så jag inte missbedömt mig alldeles.

Trots chocken och sorgen igår, har jag sovit gott i natt. Det är tomt, mycket tomt. Dock vet jag att Snuffie ändå har det bra där hon är. Lyckligare och friare än någonsin.

"Själen skulle inte ha någon regnbåge
om inte ögonen rymde några tårar"


Snuffie finns inte mer

Banner


Snuffie är död. 
  



Hon låg vid mina fötter 5.30. När jag vaknade till och sträckte på mig, kände jag henne. Hon hoppade ner från sängen och sedan upp på den byrå som står vid fotänden.

5.59 vaknar jag med ett ryck av en duns. Gustav sitter vid fotänden och tittat på golvet. Där ligger Snuffie och det såg ut som om hon hade en mus mellan framtassarna (hon låg i "framstupasidoläge")  Snabbt tänkte jag ta hand om den innan hon släppte taget. Naken som jag var, satte jag mig intill Snuffie och pratade med henne.. klappade henne.. och hon drog sitt sista andetag!! Troligtvis har hon suttit på byrån och tittat/tvättat sig och fått hjärtstillestånd och ramlat i golvet.   (Snuffie & Gustav leker kurragömma. Här låg hon)

En stund satt jag med henne i min famn och försökte förstå. Igår kväll hade hon skuttat och lekt som vanligt. I natt, likaså. Jag lindade in henne i en handduk... som ett litet nyfött barn. Smekte hennes ännu varma päls ännu en gång.. La henne på min säng och lät Kattis och Gustav ta adjö. Strax innan jag skulle till lasarettet innan skolan, "gömde" jag Snuffie för att inte mina barn skulle få en chock. Kattis och Gustav skickade jag ut. Barnen vet ännu inget. Jag har sms'at den ene sonen om att låna en trädgårdsspade ... hoppas han gör det. Det vore fint att få begrava henne här ikväll.

Det svåraste var att, efter skolan, bege mig till söstra mi, som egentligen är skriven som matte till Snuffie och berätta att hennes älskade katt inte är kvar. Döden har inga vackra ord.. och när jag slutat skolan ringde jag henne.. Det tutade upptaget så jag lämnade meddelande på mobilsvar samt skickade ett sms om att jag måste träffa henne, att jag är på väg och att det inte går att ta mitt samtal via telefon. Jag är sällan så bestämt när jag vill träffas, utan frågar om hon har tid. Nu skulle hon att det var allvarligt.

Väl i soffan, brister allt för mig. Att vara rationell när det är kris, är min starka sida, men att sitta med henne här intill mig, det var mer än jag orkade. Hennes hjärta skulle krossas.. hon skulle bli ledsen.. hon skulle behöva känna sorgen..  och detta var jag tvungen att utsätta henne för. Tillsammans grät vi, kramade om varandra.. Pratade om Snuffie, skrattade åt hennes tokigheter.. grät igen.. tittade på det foto söstra mi fick av mig i födelsedagspresent av Snuffie.. det här nere. En förstorning som hänger på väggen hos söstra mi.

Snuffie ligger nu åter på min säng.. likstel med en fästing på hakan...*ler* Den såg jag inte i morse.. Hon är inte ensam på sin färd. Våran tröst är att 1) jag var hos henne när det hände och pratade med henne 2) att hon inte var sjuk och sprungit till skogs för att dö och låtit oss stå med alla frågorna kvar i ett moln av förvirring 3) att hon inte hann uppfatta vad som hände. Det gick så snabbt.. Av hennes blick, som ännu var öppen när jag fann henne, var hon trygg.. harmonisk.. orädd..

Snart skall jag behöva berätta för barnen.. och förhoppningsvis får sonen tag på en spade. Det skall bli en stilla, vacker begravning på vår uteplats i bästa solläget. Kärleksörten som jag har i krukan skall planteras över graven. Snuffie var kärlek. Snuffie var sol.



"Döden är randig. Ibland skrattar man, ibland gråter man"
(KajsaLisa)


21.00
Nu har Snuffie kommit till vila. Livet går vidare men det är lite tystare ett tag. Mindre spring, färre tokrace.. inte så många möss.. Snuffie hann i alla fall få vara utekatt igen. Hon hann lukta på gräset, hon hann kissa och bajsa i snön.. Hon hann känna på att vara fri innan döden oförklarligt hämtade henne. Hon hann skratta på katters vis. Hon hann det hon ville. Hon var lycklig helt intill sista andetaget.

Bowlingen

Banner


Det var ju bowlingdags idag. Kl 19-20 var banan bokad och eftersom vi bara blev 4, spelade vi en timme. Det räcker..  Håhåjaja.. det sved. Sonen är en hejare på bowling. Jag är inte helt kass heller.. De som spelade med oss, där hade dottern spelat några gånger men absolut inte mycket. Hennes åldersstigne far hade spelat en gång i livet.

Flickan är duktig. Hon drar ifrån med massa läckra poäng. Sonen hänger på.. Pappan är rena rama gråten till en början.. men han lyckades med konststycket att dra för förbi mig..  och det slutar med att jag kommer etta... från sista plats räknat. glad Nåja. roligt hade jag i alla fall. Nästa vecka blir det ny omgång.. och jag har i dag 3 platser lediga på en timme.  Någon?? 
 Det ÄR verkligen roligt att spela, vilket man är "duktig" eller inte. För egen del uppskattar jag mer de som vågar bjuda på sig själva när.

Dagen idag har för övrigt varit bra. Pluggar celler och tumörer. Tenta på fredag. Förlorar en dag eftersom jag är bortrest på torsdag.. men det gäller att plugga på resan...

Rask promenad: 60 minuter sträcka okänd.
Bowling en timme

"Den bild man har av sig själv
bestämmer gränserna för vad man kan åstadkomma"

Så är det slut

Banner


Handbollsavslutningen var lika trevlig som alltid. Det känns alltid som ett stort tomt hål när säsongen tar slut och det blir en evig väntan på nästa.. Dock är det alltid trevligt att grabbarna ändå har något vettigt intresse och inte bara drar runt..

När allt var klart, gick jag till MAXI för att handla samt in till Bowlinghallen för att boka bana. Vi blir bara 4 som kommer med.. varav 1 har spelat bara en enda gång i sitt liv. Nåja.. det blir nog skoj ändå. Försökte få med någon till att spela, men det var tvärdött att försöka. Man kan ju inte vara bäst på allt och att bjuda på sig själv är bästa egenskapen. En kvinna som jag tänkte haft med, svarade inte när jag ringde så henne tar jag med en annan gång. Är vi fler än 4 som spelar, bokar jag 2 timmar. Det kan mycket väl bli så att jag vissa speldagar kommer att spela själv och då finns ju utrymme för 3 till.

Väl hemma satte jag mig med en bok på uteplatsen. Hur underbart är det inte att ha den platsen i läge för eftermiddags- och kvällssol? Att sitta där och se katterna leka.. betrakta en myra, en spindel.. Leka jaga.. Katter skall få ha den friheten. Det är så upplyftande att betrakta en katts lek i det fria. När jag kom från bussen med min MAXI-kasse, såg jag Gusav på håll och lockade på honom.. Han stannade upp i leken, tittade åt mitt håll och kom mig till mötes. Hur underbart är inte det? När vi kom till framsidan av huset, la han sig på asfalten och rullade runt i solen. Där låg han kvar en stund för att sedan gå runt igen och in via altanen.

På bussen kom jag att tänka på samtalet söstra mi och jag hade i går när vi satt i solen på Söder och löste världsproblem. Diskussionen om hur jag skulle kunna bli vigselförrättare utan att prästvigas kom på tal igen och hon säger: "Allt sedan vi pratade om detta sist har jag bara sett Dig framför mig i prästkappa" varvid jag brister ut i ett gapskratt som gör att kvinnan på bänken intill stirrar på mig. "Det skulle ju vara Caroline Krooks lavendelblå kappa då" sa jag när jag drog luft för att skratta vidare. Prästkappa är det sista jag sätter på mig.. om det inte är i ett teaterskådespel, vill säga. Men det är ju en annan historia. Men visst är det lustigt hur ett samtal kan skapa en bild i huvudet på någon. Nåja, vi får se hur livet blir efter våra lösningar på de problem som finns.

Rask promenad 70 minuter: Sträcka okänd

"I tålamodets skola blir ingen fullärd"

NU är det vår!!!

Banner


Det blev verkligen en känsla av vår idag. En halvrask promenad ner till stan och in på JAMJAM för att köpa en mjukglass, var målet. Målet nåddes.. och med den glassen i handen, satte jag mig i solen i Gästhamnen. Hur underbart är inte det? Solen som stekte.. vattnet som skvalpade... glada medmänniskor med skratt i gomen.. En ung man kom fram och frågade lite försynt vart jag fått tag på glassen.

Mjukglass I godan ro avnjöt jag solen mer än glassen, ty på JAMJAM vet man inte hur man gör glass som heter duga. Jag måste erkänna att när det gäller mjukglass, är jag faktiskt lite kinkig Blyg  och denna var under alla mina krav på en RIKTIG mjukglass.  I stället för att smaka så där krämigt mjuk och vaniljigt gräddig som den skall göra, smakade den mest iskall, på gränsen till fryst mjölk. Nåja, ner kom den med ett täcke av chokladströssel.

När jag var nästan klar, kom den unge mannen tillbaka och satte sig med SIN glass. När jag reste mig upp och gått bort en bit förbi Baronens köpcenter, ringer söstra mi. Hon skulle ut och sätta sig på en parkbänk utanför Vasaskolan så jag stegade dit upp och gjorde henne sällskap. Där satt vi i över 2 timmar och löste världsproblem. Jacka och tröja åkte av och kvar blev linne och jeans. Inte var det kallt, inte. När vi löst alla problem, skrattat högt och hjärtligt så tanten på bänken intill, sneglar lite på oss (på mig i alla fall) skulle båda handla och det fick ske på Södercentrum. Söstra skulle iväg efter det så jag tog och började vandringen hemåt.

Väl hemma känner jag hur solen bitit tag i skinnet på mig.. Lite solvärmefrusen är jag nu men vad gör det? Våren är här! I morgon är det handbollsavslutning och det blir lite tomt .. för hur man än vill ordna det, så blir det inte att vi ses ändå med lite grillkväll, kubb och annat trevligt umgänge.. Var och en har nog med skolor, jobb och sedan kommer sommarlovet och alla sprids för vinden..

Smårask samtalstaktspromenad 6.1 km
Smårask samtalstaktspromenad 6.1 km
Totalt: 1.22 mil (+ allt gående där emellan)


"Ett liv utan vänner blir en död utan vittnen."

Musinvasion!

Banner

Ja, jösses, vilken invasion det har varit! Mussäsongen är öppnad och det var Snuffie som öppnade premiären.
 När jag ser hennes oskyldiga uppsyn, har jag väldigt svårt att förstå att hon kan släpa in dessa små varelser. Nu var det en död rackare hon kom in med och hon ville INTE släppa den i första taget. Nåja, jag talade om att hon var duktig över att ha öppnat "Katt- och musracet" för säsongen men att här hos oss får man ha sina leksaker ute.

Natten efter denna kväll, vaknade jag av att Gustav "bankade" på äldstens dörr, som han gör om maten är "slut". Det innebär att det ligger 1 cm av matsmulor i botten och det äter han INTE! Grabben gick inte upp i ren tjurighet *trots att det är hans katt egentligen" och när jag på morgonen klev upp, insåg jag att det nog inte var så att maten var "slut" för det var den inte. NÅGON *pekar med övertygelse på Snuffie" hade lagt en rejäl pizza på hallmattan. Vid dörrmattan låg det där som brukar bli över efter en musmåltid. Alltså har hon ätit en mus och fått det att vända sig i magen. Det var nog detta som Gustav ville få bort. Hur trevligt är det på en skala, att ha spya på mattan? Snuffie själv var som bortblåst. Hon låg väl och tryckte någonstans.   

Morgonen efter det igen, låg det en likadan spya på uteplatsen. *att hon inte lärt sig natten innan* Där fanns även delar av muspälsen. Juste i alla fall att hon la den ute.  Nu kanske hon lär sig att möss leker man med, inte äter,  så länge det serveras mat hemma.  Dock är ju bra att hon efter alla dessa år som innekatt, ändå visar att hon han jaktinstinkten kvar.

Mössinvasionen var i natt. Dock inte här i hemmet mer än i mina nattliga drömmar. Det kryllade av skadade och döda samt halvdöda möss, småfåglar och en halvstor eller, om man vill, en liten råtta som var halvdöd. Dessa försökte jag få ordning på för att kassera. De döda mössen lägger jag i en enliters plastpåse, knyter ihop och slänger (påsen för att katterna inte skall rota i soporna och kastar dem så där gör jag för att de inte skall springa ut efter dem och hämta in dem igen) I mina drömmar försökte jag få ner flera av dessa kadaver i en och samma påse vilket inte var så lätt, då de försökte ta sig fria från mina grepp. Inte de döda naturligtvis.. men de halvdö'a. Ja, jösses så hjärnan kan spöka om nätterna. Jag får väl bara vara glad för att detta var i nattens värld och inte i den jag befinner mig i just nu.

Just nu skall ta jag på skorna och gå till stan en runda. Funderade på att ta med kameran, men det finns inte så mycket att plåta som jag inte redan plåtat. Snygga män att föreviga är det ont om och de vackra kvinnorna vet jag inte vart de tagit vägen.. Medelålders herrar är inte fy skam heller men de kan ju tro jag sysslar med en ny form av sexuella övergrepp med hjälp av kameran. Nä, den maskinen får vara hemma idag.. Vem vet.. kanske blir det en mjukglass i solen nere i gästhamnen?

Gustav..  han har nog slutat vänta på tomten...



"I drömmar och kärlek är ingenting omöjligt"

Nu är det fredag igen..

.. och här satt jag och deppa'.. Nej, inte alls men jag fick en gammal låt i huvudet.. Dansbandsfreak, som min äldsta syster var..och vem vet, hon kanske fortfarande är.. men hon lyssnade JÄMT på Flamingokvintetten och Thorleifs.. Inte unda på att jag blev som jag är då..

Skolan idag.. Oj, vad en cell innehåller mycket. ALL info om hela kroppen finns i en enda cell. Jag är mycket imponerad. Det blir hektiska veckor, inser jag nu. Tenta redan på fredag om cellen. Det är bara att ta det för vad det är. Kursen är slut i samband med att vi går på sommarlov.  Vad jag INTE förstår, är varför det ingår i utbildningen att läsa sig sådant som vi faktiskt inte behöver som undersköterskor, typ cellen? Detta är ju mest till för de som skall läsa vidare till läkare, labbassistenter, cellforskare etc. Jag skall ju bli vigselförättare! *haha* Mitt första par är redan utsett. Kan ju vara bra ha undersköterskeutbildningen i bakfickan om brudgummen svimmar under akten. Nu talar jag om vigselakten och inget annat.

Det blev en rask promenad med stavarna till skolan idag.. och sedan hem igen. Undrar just när värken i benen ger sig.. Fötterna gör ont, benen värker..musklerna måste väl ändå ta och skräpa till sig nu, eller? Jaja.. det är bara att ta det lugnt. Eftersom jag inte kan springa så är det bara att fortsätta gå, gå och gå. Att gå, har jag alltid gjort. Men att gå för motionens skull, det började jag lite med förra året. Nu måste jag bara piska brodern och söstra mi så vi kommer igång allihop.

Bowling, ja.. grabben får ta och boka banan för han har CSN-kort och det har inte jag, trots att jag pluggar. Min försörjare skriver inte ut sådant..

Rask stavgång: 55 minuter 6.1 km
Rask stavgång: 55 minuter 6.1 km 
Totalt: 1.22 mil
Rask promenad 35 minuter: Sträcka okänd


"En döv man och en blind hustru är alltid ett lyckligt par"

Ojojoj....

Banner


Hon fyllde 50, söstra mi, för lite sedan och hon fick sig en överraskning som hon inte kunnat förutse. En stillsam kväll med familjen. Det var vad hon bestämt.

Vad hon inte visste vad VI bestämt var att det blev party fram till kl 04.30 med "alla som var där" och det var släktingar, vänner, gamla småskolefröken m.fl och självklart var kameran laddad! Nästan tre rullar tog jag under kvällen men de första tog sonen som bevakade vår entré.

Idag har jag skannat in 57 bilder i datorn (jag använder mig av hederlig systemkamera) och skickat över till brodern. Söstra mi har inte sett bilderna än och det skall hon få, bara jag framkallat sista rullen också. Den låg i fel jacka idag, när jag gick till stan. Nå, det kommer en dag i morgon också.

Visst är jag lite motvalls ibland.. Firar inte födelsedagar själv, men tycker det är roligt att vara med att planera andras. Dock har jag i ett svagt ögonblick lovat att min egen 50 årsdag skall firas med dunder och brak. Håhåjaja, hur jag nu skall komma ur detta, vet jag inte men det är ju några år kvar. Jag finner nog på råd.

Dagens motion:

Rask stavgång 60 minuter 6.8 km
Rask promenad 50 minuter: 5 km
Totalt 1.18 mil

Jag är nöjd med det.

"Det är med åren som med snapsarna;
det är de sista som knäcker en"

Trasdockan "Jag"

Banner


Vintern har passerat och med en till synes evig kyla. Kyla och Jag går inte ihop och än mindre halka och Jag. De är inte alls överens. Detta innebär ju också att Jag inte kommer ut och rör på sig som Jag önskar vilket innebär att hjärtinfarkten närmar sig med stormsteg. Nåja, riktigt så illa får vi ju hoppas att det inte är men lilla magen började jäsa sig större och jeansen krympte.

Under år 2005 gick Jag på gymet och det var underbart. Regelbundet och på egna tider som ingen annan styrde över. Gåstavarna kom fram och med hjälp av dem började Jag uppvärmningen inför gymet. En rask promenad om 45 minuter till gymet och sedan ett rejält pass av styrketräning. Sedan 45 minuters stavgång hem igen.

En fästing satte stopp för denna träning då Jag blev sjuk och inte kunde motionera. Sedan fick Jag en praktikplats med tider som gjorde att Jag inte kunde gå till gymet på de tider som passade henne. Jag tjurade ihop och stampade med foten i backen. Så kom vintern..... den långa, vita, kalla.

Efter månader av hopplöshet, återställande från hjärnhinneinflammationen och med påbörjan av skola, kom så våren till stan och Jag blev genast gladare igen. En dag bestämde Jag mig för att smyga igång med stavgången igen och jösses.. det kändes verkligen att kondisen var vilande. 45 minuter och Jag var helt slut. Jag kände sig som en trasdocka. Det var annat när Söstra flyttade i höstas. Så sprang Jag i trappor som aldrig förr och bar kartonger utan att flåsa! Vilken skillnad! Idag skulle det vara omöjligt. 

Dock skam den som ger sig.  Jag har aldrig varit intresserad av dieter för att hålla favoritvikten för Jag tröttnar ganska snart på diverse specialmåltider. Jag har alltid trott att bra mat och att röra sig för att förbränna det man ätit, är enda sättet att behålla sin vikt. Att förbränna lite mer än man äter, för att gå ner i vikt (Dock finns det de som verkligen är i behov av ändrade kostvanor i kombination med motion) Nu har Jag bestämt sig för att ta tag i livet igen, det VIKTiga livet.

Jag har ca 6 km att gå till skolan. Det är en skön promenad att gå varje morgon och samma väg hem om eftermiddagarna. Med stavar blir det med flås och motion utöver det vanliga. Så från och med nu skall Jag gå varje dag så länge det inte regnar, haglar, snöar eller stormar. Det måste ju ge resultat. Till på det skall Jag också gå stavgång med sin söstra och brodra en eller ett par gånger i veckan, bara de köper sina stavar. Jag skall också bowla en dag i veckan och även det är motion. Så nu skall vi se om det inte blir så att Jag ändå innan året är slut, kommer i sina favoritjeans, som satt som slimmade då Jag flyttade till Kalmar - 99. Jag äger ingen våg men Jag har kläderna som måttstock. Julen 2006 vill Jag komma i sina 27" favoritjeans mot nuvarande stl 32". Tror ni det går?

Peppad av denna
motionsartikel kommer Jag att göra vad som behövs för att nå målet. Wish me luck!



Rask stavgång idag: 60 minuter 6.8 km
Rask promenad: 90 minuter 6.1 km
Totalt: 1.29 mil


"Hellre dricka vatten i glädje än mjöd i sorg."

Slut

Banner


Ja, nu är det slut. Det är med sorg jag ser att det inte blir en fortsättning på detta förhållande som varit nu i flera veckor. Det var med öppna ögon jag gick in i det och det var ju med vetskapen att vi bara skulle ha dessa veckor tillsammans. Säg den lycka som varar?

Nu är det inte så att jag har lämnat ännu en man gråtande, tiggande och kränkande sig själv efter mig utan det är kursen Etik och Livsfrågor. 100p är klara nu. Det har verkligen varit intressant på många sätt, för att inte tala om lärorikt. Mitt intresse för etik och moral, religion och livsfrågor i övrigt fick verkligen sitt lystmäte uppfyllt. Att alls prata religion är näst intill tabu i Sverige. Det är "fult" och "svagt", det är massa knepiga tankar och åsikter om religion i Sverige. Vi talar sällan utifrån fakta utan med fördomen som ledstjärna. Åsikter som andra har gett oss, skapar vi till en sanning som ligger långt ifrån den faktiska verkligheten.  Vi talar inte objektivt om de olika religiösa samfunden. Vi talar ur hjärtats hat eller andras snevridna bild av vissa händelser. Vi kryddar gärna lite för att få fram intresset hos omgivningen.

Det mest intressanta har varit att lyssna till historier om vissa religiösa grupper, där jag själv har gigabites av erfarenhet och kunskap. Den ena historien efter den andra har avlöst varandra och när jag sedan droppat en fråga som kräver ett faktasvar, då har det blivit tyst. Rätt intressant, faktiskt. Vissa har uttalat sig som om de verkligen visste vad de talat om. Duktigt, men oj så fel det blivit. Men som sagt, mycket intressant på alla håll.

Det är betygssamtal nästa vecka en dag då jag inte är på skolan. Lärarinnan sa jag kunde komma in till henne dagen innan och  med ett lurigt leende sa hon: "Du har inget att oroa Dig för. Du har ABSOLUT inget att oroa Dig för" och jag svarade lika lurigt att det trodde jag inte heller. Nåja.. jag vet vad jag kan.
 
Jag är inte speciellt religiös och tillhör verkligen inget samfund. Är inte ens skriven i svenska kyrkan, som alla vet vid detta laget. Dock är det mycket intressant att samtala med de som utövar sin tro. Det är intressant för att skapa mig en bättre förståelse för det liv de lever. Det är ju så lätt att döma andras val av liv, speciellt om det har med religion att göra. Men har vi rätt att döma? Vill vi bli dömda utifrån det liv vi valt att leva? Vi har nog mycket att lära av de rättstrogna. Hur många är skrivna i Svenska Kyrkan utan att vara religiösa? Hur många döper sina barn i Svenska kyrkan utan att veta vad det innebär med dopet? Hur många konfimerar sig utan att vara troende? Har konfirmationen något stöd i bibeln? Etc etc etc.. För mig handlar det om att tänka själv och inte bara göra saker för "så har vi alltid gjort" (... "och skit samma vad det står för bara jag inte behöver stå för det eller behöver tänka själv och ha en egen åsikt"  tycks tanken vara)

Att läsa teologi/religionshistoria har alltid verkat lockande och det är mer lockande nu efter dessa timmar. Vår lärarinna är teolog men inte prästvigd. Att läsa för det stora nöjets skull, är min paroll. Nå, jag skall göra klart denna utbildning först.. Kanske blir jag inte barnmorska eller ambulanssköterska ändå (måste läsa till Sjuksköterska först) Kanske blir jag den icke prästvigde som får vara med när polisen skall hem till folk och meddela dödsfall. (jag retar mig lite på att det är präster som automatiskt skall ha den rollen. Kan man inte ha en religiöst opartisk som är med som s.k själavårdare? Jag vill själv inte ha hit en präst om det kommer sådant bud till mig)

Nå, vi får se vad jag skall bli när jag blir stor. Turist, har varit mitt mål tidigare..Själavårdande turistteolog? Varför inte? Det är jag, det glad



"Blygsamhet är en dygd
men man kommer längre utan den"

Slöseri med skattemedel??

Banner

Mitt förtroende för den svenska polisen har alltid, sedan barnsben, varit gott. Att det finns rötägg även inom den yrkesgruppen innebär ju inte att våra svenska poliser generellt är rötägg och inte gör ett bra jobb. Det är en liten procentsats som ställer till det. (de som generellt ogillar polisväsendet är nog de som har mal i mjölet, om man säger)

När jag läser
detta som finns i Aftonbladet blir jag lite konfunderad. Att det alls spelas upp ett "gisslandrama", som inte var ett sådant drama utan en uppgörelse mellan två grupper polacker och ryssar, är grymt nog. Barn är iblandade, oskyliga och troligtvis skräckslagna över det som sker. Det som jag egenligen undrar över är varför det behövs mycket folk ur polisstyrkan i detta fall?

"Nationella insatsstyrkan, ett tiotal radiobilar, ambulanser, piketstyrkor, förhandlare och tolkar kom till platsen" står det att läsa. Att det kommer tolkar, förstår jag. Att det kommer förhandlare är också ganska glasklart. Ambulanser är ju bra att de finns med, MEN, Du som kan förklara detta: varför kommer ett TIOTAL radiobilar (minst 20 poliser, om de åker 2 i varje) piketstyrkor (hur många förtäljer inte historien och hur många poliser befinner sig i varje piketstyrka?) Nationella insatsstyrkan (kallad NI) Den består av , enligt den uppgift jag har, 53 poliser och 2 civilanställda. Dess huvuduppgift är att utgöra samhällets yttersta resurs vid exceptionella situationer såsom terroristangrepp. Var detta drama ett sådant? Jag tror inte det.  Men ändå.. 53+2 från NI (om alla var i tjänst/blev inkallade) + 20 från radiobilarna.. Bara där har vi 75 poliser varav NI's styrka är specialutbildade. Piketstyrkorna.. Tja.. skall vi säga att kring 100 poliser var på plats för att få slut på bråket.(+ alla andra i form av förhandlare, tolkar, ambulanser etc) Det känns LITE som bortkastade medel. Vad skulle ske i Stockholm om det skedde ett verkligt terrorangrepp eller gisslandrama á la Norrmalmstorg augusti 1973 medan dessa var i Bromma för att få stopp på bråket mellan dessa två grupper? Saken är väl att i dag skulle det bli mycker råare än när C Olofsson ledde gruppen..

Behövdes verkligen så många diverse poliser för att stoppa detta? Jag bara funderar på hur man prioriterar...


"Arbete går före framgång,
även i ett lexikon."

Det blev inget..

Banner


... fotograferat idag. I stället ringde jag söstra mi's bror, som jag inte var hos igår, och frågade om det gick bra att låta sonen övningsköra idag. Sagt och gjort, så kom han hit och vi gav oss ut.

Först satte vi Övningskörpå bilen och sedan for vi til JET och tankade.  Trippen blev till Öland och runt där lite. Typiskt nog, så tänkte jag inte på att ta med kameran och med tanke på att det är sällan jag har tillgång till bil och allt för sällan är på Öland, så vore det ett ypperligt tillfälle att kört runt och förenat nytta med nöje.  Nåja. Det kommer fler gånger.

Efter körningen blev det raka vägen hem för att laga mat. Brodern fick han också. Jag kan inte säga annat än att grabben kan köra och det är bra att de ändå har 2 år på sig att öva innan det är dags för uppkörning. Hoppas nu att han kommer att sköta detta på bästa sätt så att han inte slarvar bort lämpet eller än värre; körkortet.

Jag är nöjd med dagen som passerade på ett helt annat sätt jag tänkt mig. Men det funkade ju också.

blåkulla


"De människor som aldrig har tid
är de som uträttar minst"

Att göra en klass glad

Banner


Klass4b
Eriksbergsskolan
Svalgången 31
18141 Sollentuna

Denna klass läser om Sverige nu och jag har fått förfrågan om jag vill posta dem ett vykort över staden där jag bor. Självklart gör jag det. Min fråga till Er är om Ni vill skicka ett kort till klassen över just Er ort/hemkomun och kanske skriva ett par korta rader om det? Jag tror klassen skulle bli både överraskad och glad över engagemanget!

Samtidigt kan jag meddela att jag mår mycket bättre idag. Det blir att inta en liten frukost strax, få på kläder och bege mig av ut på en uppfriskande promenad. Eventuellt tar jag äntligen kameran med mig. Det har inte blivit mycket fotograferat sedan vi var i Prag för 2 år sedan.


Lördag i påsken

Banner


Efter en usel natts sömn med en huvudvärk som tar död på de flesta, inser jag att det inte blir att flyga iväg idag. Skallen värker så det finns inte utrymme för att orka vara annat än ensam.. bortsett från att någon kommer hit och ger lite huvudmassage och skämmer bort mig för en stund. Dock skall jag ta en promenad till MAXI och hem igen lite senare. Det är ett sätt att försöka få det att släppa. Jag vill undvika medicinering så långt det går. Att förgifta kroppen gör ju inte livet lättare, om man säger. Den skall ju avgiftas också.

Hoppas nu att grabbarna går vidare idag till slutfinal! Det skulle verkligen vara underbart för dem! Jag håller tummarna!

blåkulla

"Han har alla de dygder jag avskyr
och inga av de laster jag beundrar"


Uppdaterat:

Jo, här är jag, hemma och bara längtar efter någon som är bra på att massera. Någon?? Nerbäddad under täcket framför TVn med fjärrisen i handen, slulmrade jag till en stund.. men skulle nog behöva sova rejält. Blev ju inte mycket av den varan under natten. Dock är jag inne på mitt tredje dygn så i morgon, om det stämmer med alla andra gånger, så skall det släppa i morgon.

Inte är det något vidare bra program på Dumburken heller. Nåja.. det är bara att slappa vidare. Söstra mi och hennes bror får försöka ha roligt utan mig, och det lär ju bli svårt Retas 

Grabbarna slutade i semi och det var verkligen bra jobbat av dem alla! De borde få varsin biobiljett i pris! De tre Ledarna borde få en de också.. eller varför inte en lättöl, en påse ostbågar och ett busskörkort med tillhörande karta. glad samt varsin puss till påsk.

Nu skall jag återvända till ryggläget och se om Gustav kommer och är kelsugen.. eller om det blir Kattis eller Snuffie. Katter är ett underbart sällskap.

Lång fredag

Banner


Det är ju idag det heter så; Långfredag.. men lång blev den inte..Nåja.. precis lika lång som vanligt, men jag har inte varit hemma vidare mycket.

Kl 12 ringer söstra mi's bror och säger att han är på väg till mig. Vi skulle till Kalmartravet och slå ihjäl några timmar och spendera våra pengar i nöjeslystnadens behag.  När han ringde från söstra, insåg jag att det inte var äten någon frukost här så den fick jag inta på Travbanan. En tjock i bröd med mos. Godare har jag smakat för en bättre penning. Nåja, det var ju bukfylla.

Skam att säga, så var det inte många av mina hästar som tog sig i mål först. Inte ens storfavoriten Hannesey. Håhåjaja, vad göra? Le och vara glad. Vi är ju inte där för att spela ett värdskrig med blodigt allvar. Medan jag satt där, ringde sonen från handbollscupen och meddelade att de vunnit också andra matchen. Tummen upp, säger morsan och är stolt över grabbarna samt glad att de har just den tränaren och den kompletterande ledaren som de har, vid sin sida.

Efter travet blev det tal om mat. Ett sms till söstra med förfrågan om maten var klar och serverad besvarades med att den redan var uppäten. Nå, det finns ju en Thairestaurang på Kopparslagaren så resan gick dit. Gott, mycket gott.. och mycket mätt i magen blev jag också. Vi satt och pratade och pratade och pratade.. och plötsligt började man släcka ner.. Ops! Det var stängt. Men vi var inte de enda kvarvarande på stället utan det fanns ytterligare 4 samtalspartner.

Väl hemma igen, fick jag ställa i ordning i köket efter att bordet som oljats, torkat och blivit fint värre. Kvällen spenderades i all ensamhet vid datorn samt vid Dumburken. Aningen trött och med ett huvud som värker borde jag släpa mig till bädden. Men det får vänta lite. .

Ett sms kom från sonen som meddelade att de vann sin grupp och skall upp i kvarts i morgon vid 10-tiden! TOPPEN! Sådant gillar vi.

I morgon skall jag för övrigt ta min kvast och flyga ut till söstra mi's bror dit även söstra mi skall flyga. Det skall bli lite mat och allmänt stillsamt umgänge, utbyte av diverse häxbrygder samt lite spisning av the Beatles. Nåja.. det står jag väl ut med bara det blir lite rock också. Får väl se om jag orkar flyga hem eller om det blir att stanna kvar. Medtager luftmadrass utifall att.  Söstra mi får ligga på soffan. Hon är ju, liksom broder, passerad 5 decennier.. och di gamle orkar väl inte komma upp från golvet om de väl kommit ner..

NU, gott folk och alla andra som läser detta, skall jag inte trötta ut era arma ögon mer i dag..

På återseende.  blåkulla

Bordet

Banner


Nu har syrran och hennes son åkt hem och älste sonen är på väg till påskcupen i handboll. Om jag vetat att de skulle åkt så pass sent på dagen, när det var dags att anmäla om man skulle med eller inte, samt om jag vetat att jag var ledig skolan idag, så hade jag hängt med.  Nu får han och resten av gänget klara sig utan mig.. och det skall väl gå bra, antar jag. Fast, det är ju alltid lite roligare med lilla mig med.. glad

Nå, tyst och tomt är det här och jag har tagit tag i köksbordet och oljat det. När jag köpte det, var det obehandlat och det är väl snart 2 månader sedan det inhandlades. Ekbord skall man vara rädd om. Det doftar gott av olja i köket. Men jag har ändå ställt köksfönstret lite på glänt, ställt katternas mat- och vattenskålar i hallen och stängt dörren till köket. Det vore ingen höjdare om de var där, hoppade upp på bordet och tassade runt för att sedan sätta sina små oljiga tassar lite varstans. Det tar ca 24 timmar innan det är torrt.

Det blev en påse ostbågar kvar efter 50-årskalaset.. Det kanske är läge att ta fram den, sätta mig vd TVn och slöa lite..

Det var ett tag sedan sist

Banner


2,5 år sedan, kanske.. Det var ju en evinnerlig tur att min älskade syster med son kom ner till Kalmar. Det var ju 3 år sedan sist de var här och eftersom jag inte är så ofta i Göteborg, är det inte så ofta som vi ses. Hur som helst så har det varit härliga dagar nu med deras sällskap här.  De kom ner i söndags och reser hem i morgon. Vi har varit på stan och gjort inget, vi har snackat och bara umgåtts.  Putsat fönster och bytt gardiner.. Pojken, som nyss fyllt 12, fick ett biobesök i present och det blev IceAge 2 (som jag själv skall se snart) Jag bjöd syrran på ThaiSilk medan ungdomarna var på bio. 

Det som dock var 2,5 år sedan sist var att spela Bowling! Det var himla skoj att komma igång igen. Det fanns ju en tid när vi spelade en dag i veckan och det är något jag skall ta upp igen. Att vi slutade, berodde mest på att barnen inte var intresserade av att hänga med längre och det var inte så himla skoj att gå ensam. Dessutom kom annat emellan också.. Men nu är det hög tid att komma igång igen. Vill inte ungdomarna komma med, så får jag gå själv om ingen annan vill hänga på..  men det vet jag blir några som hänger med.. Kanske inte varje vecka, men några gånger i månaden. De övriga gångerna får jag gå själv om ingen annan i bekantskapskretsen hänger på. 

Nu är det potatis på kokning och strax skall jag göra pannbiffarna. Färsen är klar och ligger och "drar i sig" kryddorna..  Massor av stekt lök till, skall det bli också. Oj, vad hungrig jag blev nu..

Kyrkans jakt på medlemmar

Banner


Att vara medlem i något samfunt, en förening etc borde vara ett medvetet val vi alla skall få göra. Dock har svenska kyrkan sedan urminnes tider av tradition och ohejdad vana, valt att sno till sig medlemmar så snart någon fötts i Sverige. Snacka om att vara medvetna om att människor i stort inte väljer ett kyrkligt medlemsskap på egen hand, så man skapade en stor medlemslista genom att stjäla till sig medlemmar, så som nyfödda bebisar. Om detta informerades inte inget på BB och inte i dagspressen heller, vad jag vet.

Lite naivt trodde jag att det krävdes att man döptes i Svenska kyrkan för att få ett medlemsskap, som det krävs av så många andra samfund. Men icke sa nicke. Under de snart 17 år som jag varit mamma, har jag trott att mina barn skulle få välja sitt medlemsskap som vuxna och därmed lät jag bli att döpa dem (dopet står ju som symbol för att Du som vuxen gjort ett medvetet val: Rannskat Dig och Ditt liv i förhållande till Guds ord och vilja. Valt att ärligt be om syndernas förlåtelse och låta dopet som symbol visa det för att "tvätta av" de gamla synderna och börja på ny bana.. Vilket nyfött barn kan göra det valet av eget hjärta?)

för ett par dagar sedan fick jag i skolan veta (genom en arbetsuppgift) att barn som föds i Sverige AUTOMATISKT blir medlemmar i Svenska kyrkan! Utan min vetskap har mina barn varit medlemmar sedan födseln! Jag knallade bort till pastorsexpeditionen här i stan och träffade en vänlig kille. Jag berättade om min tanke när barnen var födda och trodde att de inte var medlemmar eftersom de är odöpta, att jag tänkte de skulle då välja själva som vuxna om de ville vara med i Svenska kyrkan eller inte. Han förklarar då att fram till 1996 (!) var det så att om man var gift så räckte det med att ena föräldern var medlem, så blev barnen det automatiskt! Så var det ju i vårt fall då, för mina barn står som medlemmar i något vi inte valt medvetet. (från 1996 döps man in som medlem)

Varför har man inte genom åren upplyst föräldrar om detta? Varför har Svenska kyrkan tagit för givet att alla vill vara medlemmar från födseln? Har de så usel tro (hade, får jag ju säga eftersom de ändrat det 1996) på sig själva att de måst ha stulit medlemmar på detta vis? Visserligen har det nog med gamla Stadskyrkan-tiden att göra.. att vi automatiskt "tillhörde" kyrkan.. Det låter inte bättre än vissa länder som har diktatur..

Nå, jag har fått blanketter att skriva under där även mina barn skall skriva på om utträde ur kyrkan. Men nog tusan är det fräckt att agera så här.. Kyrkans makt är stor.. men inte större än att jag tar mina barn ur dess påtvingade sköte och tycker min syn på kyrkan har förstärkts.. ett maktgirigt samfund...

"Du skall icke stjäla" är ju ETT av de 10 budorden..men det kanske inte alltid gäller kyrkans män och deras agerande.