Kärlek på hög nivå

En ledig dag som denna skall hänges åt kärlek. Redan kl 6 började man ringa från ordinarie arbetsplats men jag vägrade svara. 3 samtal har kommit men hur ser det ut om jag går 100% på min praktik för att sedan jobba alla lediga dagar på ordinarie arbetsplats? Det funkar inte. "Vi har varken tid eller råd med det" som kärleksbrodern skrev till mig, när det framkom att jag jobbar lite för  mycket utöver min praktik.

Jag valde i stället att hänge mig åt kärlek. För vad är det om inte kärlek att berika sin måndag med att ligga kvar i sängen och läsa ut en spännande bok? Kärlek till livet, sig själv och sina nära. Att ta tillvara på och vara rädd om mig själv. Ett löfte jag avgett mig själv nu är att ge mig själv fler sådana här starter på dagen. Vi borde göra det mer, alla lite till mans och kvinns. Vad har vi för glädje av att vara utslitna bara för att det hänger ett livs massor av måsten över oss? Vad gör det om jag duschar ett par timmar in på dagen i stället för kl 6? Vem far illa om disken inte är  borta kl 7 och håret ofönat före 6.30? Vem mår dåligt av att jag är pigg och utvilad? Vem tar illa vid sig om jag orkar umgås och ha skoj tillsammans med dem? Vad har jag för glädje av att stressa mig genom livet, dö ung och bara bli ihågkommen för att "... hon jobbade och slet alltid men vi hann aldrig umgås som vi ville"?

Nu skall jag dessutom åka och köpa tågbiljetter till en resa som skall gå av stapeln inom kort. En resa som kommer innefatta mycket glädje och kärlek. Återigen blir det en resa till min bästasyster och med den resan blir det många möten.. och mycket kärlek. Ängel

100 års fängelse

Ja.. varför har inte svenska fängelsevården liknande system som man har i USA när det gäller att sätta folk bakom galler när man gjort sig skyldig till våldtäkter och mord? Här stryks man medhårs, lite psyiatrisk "vård" och är snart ute igen och kan fortsätta förstöra livet för andra.

Visserligen är man i USA inte fullt så noga med vem som åker in, skyldig eller inte, och det har väl många fall bevisat. Men det skulle de kunna bli bättre på. Här i landet räcker det med "jag minns inte vad som hände" eller "Jag hörde röster"  eller... "Det var han" och neka stenhårt och så blir man frisläppt trots att man är skyldig. Det är vansinne att man skall slippa straff genom att skylla sin kumpan/skylla på varandra i stället för att båda/alla åker in som varit på plats och är inblandade tills sanningen kommer fram. Att höra röster har skapat en våg av "psykiskt sjuka" för det går ju inte att motbevisa dessa påståenden lika lite som vi kan motbevisa om man minns eller inte.. In med dem på livstid.. och då menar jag att de bärs ut på bår som gamla och döda p.g.a ålder.

Dödsstraff är inget att tänka på. Det är ju inget straff för brottslingen. Då dör han/hon och slipper känna av frihetsberövandet. Nej, in med dem på ett dragit gammalt fängelse utan tillgång till bekvämligheter. Hur bekvämt var det för kvinnan/flickan som våldtogs? Eller hur bekvämt är det för familj och vänner till den eller de som blivit mördade? Så varför skall de som sitter av straff få rätten att kräva bekvämlighet, TV, kabel-dito, telefon med mera? Jag har hälsat på folk som suttit på kåken och det enda de saknar är friheten att gå till ICA, till krogen etc. För övrigt har de allt.. Sjukt!

100 års fängelse på vatten och bröd vore något att införa i detta land.. Jag är först att skriva under på det. De kan få baka sitt bröd själva också. Dessutom skall de inte få betalt för att "jobba" som de har i dag. De skall jobba av sin skuld, sitt brott. Inte tjäna på det.

Undrar om ungdomar i ungdomstjänst/samhällstjänst får lön för att avtjäna sina straff? Tror inte det.. så varför skall de som sitter inne få det? Svara på det, ni som kan.


Gräsänka..

.. heter det ju inte när man är ensam hemma en vecka och barnen är iväg på sina aktiviteter. Barnledig? Eller barnänka.. Äh.. skit samma.. det är verkligen en försmak på vad som komma skall när barnen flyttar hemifrån och jag får rå mig själv mer på heltid och barnen är stora nog att re' sig själva.

Ett av barnen for iväg redan i fredags hem till flickvännen och återkommer om en vecka.. En annan for med sin flickvän till Hemsedal för skidsemester i lördags via Göteborg och favoritmoster för en natt för vidare transport igår. Hemsedal Enligt sms igår kom de fram ordentligt och idag sade sms att de har det underbart! Härligt. Ungdomarna skall ut och röra sig lite. Även minsten är iväg.

Min första tanke och handling var att städa undan och bara känslan och vetskapen om att det kommer att vara städat nu en vecka, fyllde mig med behag. Inget tjat om att inte gå in med skor på, att hjälpa till med disken, att skölja av tallrikarna innan de ställs i diskhon.. eller kaffesump i diskhon eftersom man inte slängt kaffefiltret i soporna (jag dricker ju inte kaffe) Sedan var en annan tanke: Fjärrkontrollen är MIN! En hel vecka!  Retas Ingen som ifrågasätter om jag MÅSTE titta på ".. det där tråkiga programmet" när jag vill se CSI eller N CIS eller Cold case eller något spännande på Discovery. Haha! Kan någon tro att jag NJÖT i soffan igår kväll.. Hur mycket jag än älskar mina troll och hur mycket jag än älskar att höra dem hemma, spelandes musik från alla rum och TVspel med kompisar som kommer och går, skratt och gräl med flickvänner och sura blickar på mig, så är det verkligen behövligt med lite semester för oss alla från varandra. Så härligt det blir när de kommer hem igen!!

Vi måste lära oss ta tillvara på stunderna tillsammans men också på tiderna där emellan.

Johanna Sällström

En sak bestämde jag mig för när mitt beslut att börja blogga slog igenom hos mig: Att aldrig skriva om "kändisar" som just gått ur tiden. De lever nog så pressat som de gör och så länge jag inte är personligt bekant med dem, så vad finns att säga?

Dock gör jag ett undantag när det gäller Johanna Sällström. Hon är en av de få skådespelerskor som jag verkligen tyckt om att se i aktion.  En naturligt vacker och okonstlad kvinna som verkligen var född att tolka roller på ett sätt som var tilltalande. Precis som sina kollegor Krister Henriksson, Jonas Karlsson eller likt Tom Hanks, så VAR hon sin rollkaraktär som hon för tillfället gestaltade. Det var alltid trovärdigt att se henne i rollerna.

Helt kort har jag ögnat igenom några av de kommentarer som hennes kollegor lämnat och alla tycks vara överens om en sak: Johanna Sällström var en naturbegåvning. Dock har jag läst en av de få sista intervjuerna med Johanna Sällström, som journalisten Louise Lindgreen fick med henne:
"Jag har alltid trott..." En gripande och härlig intervju att läsa. Jag såg en kvinna framför mig, fylld av kärlek till sin dotter, livet och människorna som stod henne nära. Men mellan raderna fanns också något annat.. något som gjorde att livet blev för tungt.

Att Johanna Sällström inte längre kommer att fylla vita duken eller TVns skärm.. eller teaterns scen, med sin uppenbarelse gör att jag ser det en tom vit duk.. en tyst och grå TVskärm.. och tyst teaterscen i framtiden.

Hoppas Du finner Din skatt, Din lycka.. stillhet och ro där Du nu är. Även himlens änglar måste ju få uppleva Din begåvning och den glädje Du sprider. Mer egoistiska än så får vi inte vara här på jorden. Tack för att Du visade mig vad en god, kvalitativ rollgestaltning är, Johanna Sällström.

Försämrade arbetsvillkor

ATL... den nya arbetstidslagen. Den skulle förbättra våra arbetsförhållanden, det skulle bli bättre arbetsmiljö.. alla skulle må bättre.

Det måste verkligen varit ett pucko eller två som kom på detta vansinne. Som arbetande inom offentliga sektorn där kvällar och helger ingår i arbetsschemat, så ser jag bara försämringar och personal som mår allt sämre. Unga kvinnor med småbarn hemma som idag inte ser sina barn lika mycket som förut, som inte är hemma mer med sina barn.. kvinnor som har män som också de arbetar skift.. eller ibland är på resande fot. Kvinnor som är ensamstående mödrar som inte får kvällis till sina barn utan måste nyttja föräldrar och vänner i mycket större utrsträckning nu än förr.. för "arbetsgivaren tar ingen som helst hänsyn till Ditt privata och sociala liv". Sådana kommentarer fick de inte innan nya ATL. Då kunde de lägga sina scheman så det passade hem och familj också.

Jag ser äldre kvinnor som slits ur mer nu än förr.. jag hör talas om folk som överväger att säga upp sig.. söka andra möjligheter.. Det handlar mest om kvinnor som tar stryk då det är mest kvinnor inom vården. Kvinnor som har ansvar för hem och familj. Kvinnor som fått en bra mycket sämra arbetsmiljö efter nya "förbättrade" ATL.

Så länge jag arbetar på tim, så kan jag själv bestämma.. och får jag nattjänst som jag vill ha, så är ju mitt problem inte så stort.. Men det innebär ju inte att jag vänder mina kollegor och sämre bemedlade kamrater ryggen. (Allt för många glömmer ju vart de kommer ifrån så snart de fått lite torrt om fötterna.) AVSKAFFA nya ATL så länge den försämrar våra villkor på det sätt som den nu gör. Det är inte meningen att familjer skall splittras pga arbetstidslagen.

Ett liv i strimlor

Att strimla sitt liv, eller det liv som en gång varit.. att klippa bandet till det gamla och låta det fly.. ger plats åt allt det nya.

Att spara på brev, vykort, utredningar, beslut, bistånd eller avslag i diverse frågor... det har varit något som jag alltid gjort. Redan när jag betalade min allra första räkning till Extra Film som 9-åring, skaffade jag en pärm där jag prydligt satte in alla fakturor etc.

Det liv jag levt har varit fyllt av diverse svårigheter som jag en gång tänkte ta tag i och ge ut i bokform. En dokumentär värd att läsa.. identifiera sig.. förstå att man inte är ensam.. få hjälp.. "Livet ligger där i skåpet.. säkert 5-7 kg papper.. bara delar av det"  sa jag när väninnan och jag talade om livet som varit. Varje gång jag tog fram bunten med mitt liv, orkade jag aldrig öppna dokumenten för det gjorde så ont... så vansinnigt ont... och allt låstes in igen. Glömdes bort... trodde jag.

Ändå låg det som en tung slöja över min tillvaro och sorgen speglade mina dagar, omedvetet. Då bestämde jag mig igår: Köp en dokuemtförstörare!!   Sagt och gjort. Jag for till stan och köpte en sådan. Hem igen med vändade buss och så satte jag igång. För varje ark jag stoppade ner i tuggen, andades jag lättare. Smärtorna tuggades sönder till oigenkänlighet. Tuggen gick överhettad och jag tvingades vänta en stund. Dock med lättare steg och hjärta än innan.  Brev, som jag inte ens tog ur sina kuvert, för jag har ju läst dem redan en gång då de först kom till mig, for ner i tuggen... vykort med underskrifter av människor som jag inte minns längre gick samma väg.. Foton från en kvinna vars bror en gång var min kärlek *en kärlek jag alltid kommer att bevara på en särskild plats* skickas till hennes bror. Det är ju kvinnans barn, barnbarn och barnbarnsbarn, make.. ja, inga som jag någonsin träffat.. mer än kvinnan och maken. När jag var klar med gårdagens strimlande av liv, bar jag bort till soprummets pappersåtervinningskärl omkring 8-9 stora papperskassar med mitt liv som en gång varit. Ingen sentimentalitet kändes.. ingen ånger över det jag gjort. Det började bli plats i mitt hem och mitt liv för det som är idag.

Dagen idag fortsatte jag strimlande.. brev efter brev.. journalanteckning efter journalanteckning.. mitt liv sedan födelsen, som beskrev min kamp om livet från första andetaget. Jag var en fighter redan då. Tuggen gick varm. Jag tog en paus. Promenerade i solskenet som bländade mig via den kritvita snön. Tänkte lite kort på mitt liv.. ett liv fyllt av fighter av olika slag.. Tänkte på det nya.. livet jag har idag. Tänkte på männen.. mannen som fyller mig med lycka.. På mannen som kramade mig så härligt här om kvällen. Tänkte på barnen.. mina närmaste vänner.. och det känns skönt att de får mer plats nu i min själ. Plats som allt annat tagit upp.. som nu strimlas till inget värdefullt. Gamla dagboksanteckningar gick samma väg, utan att jag besvärar mig med att läsa dem. Det är över nu..

Det är så härligt att våga och kunna bryta upp.. Det kostar på att klippa banden.. att klippa med allt som varit.. och ge plats åt allt som idag är viktigt.

Min separation kommer att fortgå ett tag till.. lite varje dag tills det är över. Att slippa se bakåt och bara blicka framåt.. Det är skönt att andas igen.

Kungen sa till hustrun:
"Min älskade drottning, jag kommer aldrig glömma allt detta hemska som hänt mig"
Drottningen la en hand på sin makes axel och svarade:
"Så länge Du skriver ner dem, så kommer de alltid att finnas hos Dig"



Att bli lurad - eller tillåta att någon lurar

Helt enkelt tankar om detta. Sista veckorna har jag läst rubriker samt artiklar om kvinnor som "blivit lurade" på X antal tusen kronor. Dettta av män via internet. De frånsäger sig sitt egenansvar och hjälplöst hävdar sig lurade. Nu senast på både pengar och kärlek.

Är människan så desperat i sin jakt efter en partner att hon hänger sig åt första bästa som smickrar och lockar, ja då får man väl ändå stå sitt kast?

Hur smart är man när man träffar en man (som i detta fallet) som man inte känner, som ser bra ut, visar sig vara en öppenhjärtlig person som talar om sig själv samt visar sig vara en god lyssnare och inom loppet av några veckor "behöver pengar"... och man ger ut dessa pengar utan att känna mannen nämnvärt väl? Jag kan inte i min vildaste fantasi hävda att man är smart, blir lurad eller inte har ett ansvar. Man måste väl ändå tänka lite i vettiga banor. Lånar man ut pengar till vem som helst som kommer fram till en på stan och ber om det, bara för att han är snygg och är pratsam? Nej, jag tror inte det.

Dessa kvinnor som anser sig lurade, vart i ligger deras eget ansvar när de lånar ut pengar till en man som säger vackra saker och ler förtjusande? De tycks vara högst förvånade över att det föreligger ett personligt ansvar för sin plånbok. Själv skulle jag aldrig låna ut pengar till någon jag inte känner. De som får låna är de som står mig mycket mycket nära och det innefattar verkligen inte många. Skulle en person jag känt/känt till endast ett par veckor be om lån, skulle jag genast dra öronen åt mig och undra vad det är för kuf.

Låt dessa kvinnor stå sitt kast. Lånar de ut pengar till okända, så får de väl skylla sig själva? Samma sak gäller "NORDEAbedrägeriet" när det spammades ut miljontals mail från något som uppgav sig vara NORDEA (även jag fick sådant trots att jag inte är kund) där man uppmanade folk att lämna sina inloggningsuppgifter. När i alla fall jag skaffade Banken via Internet stod det klart och tydligt i handlingarna att banken aldrig kommer att fråga efter personliga inloggningsuppgifter. Jag förutsätter att även NORDEA har det inskrivet i sina handlingar. ÄNDÅ har en viss procent av NORDEAkunderna ändå skrivit in sina uppgifter och vips, har det varit tomt på deras konton. Har de verkligen blivit lurade eller tillåtit sig bli lurade?

Jag anser att de tillåtit sig bli lurade. Alla egentänkande personer med bankkonton (vilket de flesta i arbetsför ålder idag har) vet väl att man ALDRIG någonsin lämnar ut sina uppgifter till någon och därmed borde skämmas över att påstå att de blivit lurade.

Det är mina tankar kring "att bli lurad" och avsäga sig sitt egenansvar.

Mer helig än både jul och kungahus

Ja, det är väl så vi kan uppfatta det hela. Att alls visa sitt avståndstagande till hela jippot som pågår nu fram till maj månad *för det är väl fortfarande the big happening i maj* bemöts av stor skepsis och "VAD??? TITTAR Du INTE?" och folk tror man helt enkelt konverterat till annat som kan tänkas finnas utanför den europeiska gemenskapen. För det är väl bara detta som sammanför europa, bortsett från €. Jag kanske till och med blivit hjärntvättad för detta är man bara med på. PUNKT! *blickarna från omgivningen påvisar deras övertygelse om en begynnande och snabbt utvecklande psykisk sjukdom*

Braskande rubriker kommer att ståta mot himlen med moraliska slagord om vad som är rätt och fel och hur vissa var klädda för uppdraget och andra inte. Det skriks i svarta branskande ord om hur orättvist omröstningen gick till för det tutade bara upptaget så det kan inte vara rätt att just den eller de går vidare till nästa omgång.

 Nu är det inte längre tal om att företräda egna landet med egna språket. För något år sedan eller två.. kanske är det tre eller fyra ... läste jag att det gick utmärkt att ha ett egenhändigt påhittat språk i sammanhanget. Håhåjaja, tänkte undertecknad, vart är vi på väg?

När denna hysteriska period i livet, som återkommer år efter år, närmar sig, brukar jag sätta mig ner och försöka minnas sista gången jag var med och följde strömmen, var en av dem.. en i gänget så att säga. Vet ni? Jag minns inte. Inte år, inte deltagare, inte vilka som vann hemmavid eller borta. Det innebär, kom jag till slut fram till, att det kan inte ha varit så viktigt. Inte för mig.

Att säga att man inte firar jul är nästan en befrielse i jämförelse. När det gäller det pågående jippot, måste jag nästan smyga som en tjuv klädd i svart om natten för att det inte skall uppstå någon form av lynchstämning kring mig och mitt val att avstå. Man kan nästan säga vad som helst om vårt kungahus medlemmar utan att omgivningen reagerar, men när jag säger att "Jag bojkottar melodifestivalen sedan många år", ja, då väntar jag bara på att bli stenad till döds.

Jaja.. det är inte lätt att gå sin egen väg men jag slipper ju onekligen en del energistjälande tjafs och lika glad är jag för det. Det kostar att ligga på topp. rar

Att spara fel dödar samhällsmedborgare

VEM har bestämt att brandkåren måste spara pengar? Är det den kommunen som de verkar inom? Skall vi då hoppas att de som skriver under på behovet av sparade kronor, drabbas av brand som orsakar död då?

Ja, det vore ju en tanke att tänka som å andra sidan skulle slå tillbaka på oss själva. Hämnd eller önskan om hämnd löser inga problem. Men visst sjutton blir man förbannad när människor måste dö bara för att en brandstation (en av många) måste göra nedskärningar medan politiker, både lokalt, regionalt och nationellt slösar med våra skattemedel genom skyhöga löner, taxi- och biståndsresor etc. Detta mötte mig på morgonen idag:
"90-åring dog..."

Det finns något som jag aldrig förstått: Hur kommer det sig att politiker äger rätten till åtskilliga tiotusentals kronor i lön,  ja, 100.000:- till självaste låglönebarnpigebetalande herr Stadsminister. På vad sätt gör dessa män och kvinnor, för det finns ju även höginkomstagande kvinnor i politiken, som gör dem värdiga dessa löner?

Jämför dessa politikers löner, politiker som inte gör speciellt viktiga saker som att rädda liv, hjälpa sjuka och vårda gamla, med brandmän, amnulanspersonal, sjukvårdare inkl. läkare. En brandman/kvinna tjänar ca 22.000:- och en undersköterska ca 17.000:-., ambulanspersonal har en grundlön om 15.800:- och sedan en snittlön på 20.000:-  sjuksköterskor 17.300:-  (kan variera mellan landstingen, kommunerna samt specialkompetensen)och läkare har något mer. Polisen har en lön om ca 15.000:- under studietid för att sedan ha ett snitt på 19.000:-. Varför har inte vårdpersonal och andra som räddar liv löner som sträcker sig i samma klass som våra skattepengssnyltande, svartlönebetalande politiker? Utan vårdpersonal, polis, ambulanssjukkvårdare och brandmän  skulle vi inte komma långt här i landet.

Men men, om det är "naturlig avgång" på mänskligheten genom att låta folk dö i diverse olyckor för att vi på gräsrotsnivå måste spara in pengar, så låt gå för det. En dag finns kanske varken läkare, ambulanspersonal, sjukshuspersonal eller brandmän som kommer till undsättning när våra politiker behöver oss. Hoppas de slår sig för bröstet då också och vältrar sig i sina pengar och att pengarna kan rädda deras liv utan att det finns folk bakom pengarna som kan agera. Vårdpersonal kanske flyr till Norge,