Då är det dags

... att tala om vad min nya sida har för namn: www.chattens.se

Att det skulle bli just det domännamnet var väl egentligen ingen chock för någon. Det var ju så jag en gång äntrade cybervärlden.. med namnet Chattens. Så är det och så förblir det.

Välkomna och hälsa på och fortsätt läsa/kommentera.

Hälsningar Majsan/Chattens

Nu börjar det närma sig slutet här...

Ja, min blogg på blogg.se menar jag ju. Den kommer att ligga kvar med en länk från nya stället så eventuellt nya läsare kan se vad jag skrivit om förut. Men i första skedet kommer jag inte att lägga ut en länk härifrån till nästa. Det har sina skäl som jag inte går in på här.

Upplägget på nya sidan har jag inte till fullo bestämt mig för än men jag vet att det blir blogg i vanlig ordning men också en lösenorsskyddad dagbok enbart för de med särskild  behörighet. Allt vill man ju inte prata om inför storpublik. Bilder, ja visst.. foton måste jag ju bara ha med även om det nu är längesedan jag tog tag i mitt fotograferande. Jag kommer av förklarsliga skäl INTE vara med i EFIT och det är enkom för att jag vägrar befatta mig med digitalkamera mer än den stackare jag har på mobilen. Det är ju för- och nackdelar med digitalkamera och vem vet.. enbart för att ha snabbfoton/slarvbilder att lägga in på datorn skulle jag ju kunna köpa en digitalkamera.. men jag vet inte om jag är intresserad av att lägga de pengarna på en sådan mojäng.

Jaja.. det ger sig ju.. Jag har jobbat i dag. Det var min lediga dag från Landstinget (men jag skall jobba i natt i kommunen) men en kollega blev sjuk i går kväll så hon gick hem och jag blev tillfrågad om jag kunde ta hennes dagtur idag och vara ledig i morgon, då jag skulle jobba kväll. Det är ändå full styrka på personalen i morgon. Nå, det kunde jag ju gå med på. Skönt vara ledig efter ett nattpass också.

På fredag är mina sommarvikariat slut men jag är inte slut på marknaden för det. Ett långtidsskjuksvik är kanske i antågande och det kommer jag att få tillsätta tills vidare. Det måste centralrekryteras vilket inte är till glädje vare sig för chefen eller huset. Men så är reglerna och med det kan det bli någon helt ny som får vikariatet. Men fram tills CR sagt sitt, så kommer jag ha det. Mitt namn kommer att lämnas på förslag iaf från chefens sida och det är jag glad för. Det kanske ger huset. de boende och mig en liten chans att jag får det. Chefen vill ha mig på den tjänsten. Synd att hon inte får bestämma vem som skall ha det. Alla regler är inte av godo. Samma är det med BMS (Bemanningsservice) 1) de kan sällan skicka folk trots att det sägs att de gått back för att folk inte kommer ut på jobb då varje arbetsplats helst vill ha sina egna vikarier 2) de känner aldrig eller sällan till arbetsplatsen eller de boende vilket gör att de är mer en belastning än hjälp.. 3) vi försökte en gång få planera in personal 2 veckor fram i tiden då vi visste det skulle behövas pga utbildning.. men så långt fram kunde de inte planera.. Håhåjaja.. Skrota CentralRekrytering och BMS så kan var och en få sköta sitt och få det folk de vill ha!


Stackars, stackars interner...

Man sitter på kåket av vissa anledningar. Man har gjort dumma saker.. man har skapat tragedi hos människor i samhället.. hela familjer är drabbade.. så även internens familj som har en familjemedlem som är brottsling. Brottet kan vara mord, våldtäkt, försök till våldtäkt, rattfylla med svåra konsekvens, överfall etc. Detta i sin tur kan skapa svår depression hos de drabbade, sömnlöshet, sjukdom, sjukskrivning och självmord..

Våra brottsoffer får sällan skadestånd som täcker svårigheterna. De får knappt stöd och hjälp på något sätt. Det är en glömd kategori samhällsmedborgare.

Hur ofta tänker brottslingarna på vad de ställer till med för sina offer med familjer? Inte ofta, tror jag. Inte här i stan i alla fall.. för om de gjorde det, skulle de sitta av sitt straff och ge tusan i att gnälla över lite störd nattsömn. Ja, det är sant.. de har gått ut till Barometern och klagat och nu även till
kvällsposten!! Stackars interner som inte kan sova om nätterna pga Vallen, ett disko i närheten av fängelset.

När skall de inse att om de inte hade begått brott, så kunde de sova i lugn och ro hemma i sina egna sängar i stället.. och en annan familj kanske inte hade haft det svårt pga brott.

Jag tycker det fjäskas för mycket för de svenska internerna. Ställ högre krav på dem i stället och de skall vara tacksamma över att de sitter i svenska fängelser och att vi inte har dödsstraff här. De skall tiga, ligg vaken och begrunda sin brott och ägna en tanke åt alla de familjer som är drabbade av sömnlöshet, depression och andra problem tack vara just dem! De äger inger rätt att beklaga sin situation. De har till och med bättre mat än det som serveras på de svenska grundskolorna.

Jag hade en gång en nära vän som hamnade på fel sida lagen och jag gjorde något besök på kåken där han satt.. Håhåjaja.. det var rena rama semestern!

Så har vi de som inte straffas pga hög ålder. Jag anser ju att är man ung, stark och frisk nog att misshandla någon, som i detta fall som Expressen tar upp, så skall man ju vara ung och stark nog att sitta av sitt straff på avsedd plats: Fängelse!

Stackars Micke

Det finns inte så mycket annat att säga om denne gemytlige och gode norrlänning med ett himmelskt tålamod vad det gäller mig. Jag har bestämt mig för att lägga mig på ett webbhotel med mitt domännamn som jag just beställt och betalt. Jag har ju tusen frågor och han svarar så snällt så. Just nu beskriver han en del som jag får reda ut när det blir aktuellt.. men det skall väl gå det också.

Jag kommer troligtvis att överge denna sida för att helt ägna mig åt den nya.. jag hoppas det kommer att funka som det är tänkt. Adress dit kommer tids nog för behöriga och annat löst folk.

Domännamnet har jag köpt hos
loopia och webbhotellet hos manufrog. Det känns liksom lika bra att ta samma platser som Micke har erfarenhet av... han är ju min största supportverkstad. Han har verkligen ställt upp genom åren på alla mina frågor och problem med datorn. Han är verkligen guld värd.. han är också värd att besöka på www.kludd.se

Lägre tjänstegöringsgrad

Jag som är timanställd och söker heltidstjänster har ett promlem. Nåja, det gäller ju inte bara mig utan alla inom mitt yrke som söker 100% tjänst. Vi erbjuds inga hundraprocenttjänster trots kommunens löften om det. Jag pratade med en enhetschef idag som undrade om jag kunde komma in och jobba en viss dag. Den aktuella dagen är jag på arbete på annan klinik så det blev ju att säga nej. Hon frågade om jobb till hösten på en avdelning där det går någon i pension och andra hade fått fast tjänst på annat håll.. Hon var upprörd över att dessa som fått fast tjänst avbryter sina vikariat hos henne. Dock har de fått högre tjänstgöringsgrader än de hade på den aktuella avdelningen och måste enligt reglerna tacka ja till detta.

Jag förklarade för henne att så kommer också jag att tvingas göra om jag tackar ja till hennes 50%-tjänsters vikariat till hösten så det är upp till henne om hon vill ta den risken. Sådana är reglerna. Hon skulle återkomma. Hon berättade också att det känns för hemskt att inte kunna erbjuda människor jobb som de kan leva på men politikerna har krävt att det är sparbeting som gäller och därmed så skall en tjänst som varit 100% annonseras ut som lägre tjänstgöringsgrad. Hur tror politikerna, med sina skyhöga löner, att vi på golvet skall klara oss på 5.000-9.000:-/månad? Jag vägrar gå till socialförvaltningen för att söka bidrag. Jag sökte en gång då jag bad att få LÅNA till hyran då A-kassan var ca 2 veckor försenad. Jag fick ett avslag på det. Då får jag knappast bidrag att klara mig på heller. Nej, då jobbar jag hellre som jag gör nu. Jag går mellan kommun och landsting och det är enda sättet för mig att kringgå ATL. Jag kan jobba natt på ena stället, hem och sova några timmar för att gå på kl 13.30 när jag vaknar och sedan jobba ett 4-dagarspass och kanske avsluta med att gå natt igen natten till dag 5. Min enda möjlighet till försörjning är att göra så här. Politikerna vill verkligen se oss sjukskrivna på lång sikt i stället för att ändra hela sitt sjuka koncept.

Hur länge håller jag? Hur länge klarar jag av att ha näsan över vattenytan? När känner jag mig utsövd? Jag minns inte när jag gjorde det sist. Troligtvis är jag inte den enda som jobbar så här för att få ihop det. Mina vänner säger ständigt till mig att jag måste tänka på mig själv och inte jobba ihjäl mig. Men detta är min enda möjlighet till försörjning som ensamstående mamma. Vi lever inte stort och flott men vi har utgifter också som skall betalas. Vi lever i ett århundrande när vi talar mycket om självständighet och eget liv. Men om jag skall klara mig på min USK-lön (som inte är 100% tjänst om jag väljer bara en arbetsgivare) så måste jag GIFTA mig!!! Gifta par har försörjningsskyldighet inför varandra. Jag är inte giftastypen och har inga planer på att gifta mig.

När jag tänker framåt, den dagen då barnen inte längre bor hemma.. ja, då ser inte min värld annorlunda ut.. Jag måste fortsätta jobba för olika arbetsgivare för att klara av att försörja mig. Hur sjukt är inte det i detta århundrande??

När skall de rika politikerna komma ner på jorden och leva våra liv? Livet i verkligheten? Till och med politiska sekreterare har bra lön. De får ut kring 20.000:-/månad.. sjukt.. Det borde vi sjukvårdsarbetare ha som gör det verkliga arbetet!! Jobbet med att ta hand om sjuka, gamla och behövande. Vad gör politiker?? Ställer högre krav på överlevnadskonstnärlighet på oss än på sig själva. FÅR man råna en politiker?? (det är en fråga, kära ni politiker som tidigare tolkat om vad jag sagt från en symbolisk tanke till något konkret.. Här i verkligheten talar vi ofta i symboliska tankar.. vi talar inte om att fysiskt knäa eller råna någon..)

Rökning dödar

Det är en rubrik vi ofta ser. Sedan många år har även cigarettpaketen dessa rubriker. I detta upplysta samhälle vi lever i fortsätter ändå folk att börja röka/fortsätta röka.

Jag ser i mitt arbete konsekvenserna av rökningen. KOL är en av dem. Nu behöver man verkligen inte vara röka för att drabbas av
KOL (Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom) men flertalet av dem jag möter är just rökare sedan många år.  Det är fruktansvärt att se hur människor med KOL eller andra tobakrelaterade lungsjukdomar tynar bort i smärta och andnöd. Dock har jag ingen förståelse för deras klagan över smärtor och ångest. Men självklart bemöter jag dem med respekt. Det är inte min sak att döma dem. Jag har barn som börjat röka.. den ene började för några år sedan att ta några bloss lite nu och då och den äldste har börjat nu som nästan 18-åring!! Jag kan inte fatta varför.. eller, jo, jag har en tänkbar förklaring men den är inte hållbar. Dock är han myndig om några veckor så det blir inte lätt neka honom. Jag röker inte men har rökt en gång i tiden. Det var dock före mina barns födelse. Jag blir självklart förtvivlad över mina barns val och då har vi ändå genom åren haft motivationssamtal om tobakens verkan och förödelse.

Jag hade en farbror som dog i sviterna av rökningen för ca ett år sedan. Min faster, hans syster, dog i lungcancer för många  år sedan.. en kusin på samma släktsida dog också i lungcancer för ett år sedan, strax efter sin morbror (min farbror).. alla var storrökare.

Rökare, inte alla men oerhört många, röker utan hänsyn till andra. De står i busskurer i solsken och regn/snöyra och vi som inte vill behöva stå i stanken, får stå ute i regnet/snöyran. Det röks i trapphus, hissar.. precis utanför enteér, på icke avsedd rökplats utanför sjukhuset trots att det står målat med stora bokstäver precis där de står "RÖKNING FÖRBJUDEN" (jag har god lust att lämna ett visitkort till dem där det står telefonnummer till en skola som hjälper de med läs- och skrivsvårigheter)

Jag är inte den som kommer med pekpinnar utan låter rökare vara rökare. Jag har själv varit rökare men jag stod alltid 5-7 m från busskurerna, rökte aldrig i trapphus eller på andra platser som var inskränkta med väggar där det var jobbigt för icke-rökare.  Aldrig att jag rökte vid ett lunchbord om inte alla ätit klart och det fanns fler rökare vid bordet. Sedan är det ju inte hänsyn alls att röka någonstans men man kan ju välja sina platser.

Jag är inte för ett totalt rökförbud för var och en måste ta ansvar för sina egna liv och val.

För att återgå till rubriken så är det inte bara tobaksrelaterade sjukdomar som tar liv från rökarna. Många ha tänt cigaretter när de kört bil och tappat koncentrationen en sekund som lett till frontalkrock och den som blivit påkörd av rökaren har dött men inte den som orsakat krocken. Nu senast var det en kvinna som promt skulle röka på ett hotell med rökförbud på rummet. Hon valde att öppna fönstret för att luta sig ut och ta sitt bloss.. En man är nu änka och barnen är moderslösa. Är det verkligen värt att dö för?