När jag var liten..

.. hände det sig att när vintern kom, täckte affärerna för sina fönster med papper och man fick inte se vad som fanns i skylten. Det väckte varje barns nyfikenhet och en speciell söndag var det s.k skyltsöndag. Det var då som vi fick en föraning om att det var jul på gång.. något stort.. något spännande och förväntasfullt. Samma söndag var det första advent. 4 veckor kvar till jul.

Livet förändras och kommersialismens starka röst har tagit över och man börjar förbereda konsumenterna att köpa inför jul redan i september-oktober och julskyltningen i butikerna är framme redan i oktober/november. Julsånger spelas snart vid midsommar och skyltsöndagarna förekommer inom en inte allt för lång framtid att ske redan vid påsk. Skyltsöndagen var redan i söndags och på söndagen som kommer är det första advent.

Är det inte läge att låta julstjärnan hänga kvar i fönstret året om och adventsljusstakarna behöver bara dammas av och ställas tillbaka i fönstren.. Tomtarna kan väl stå där de står för egentligen är det väl ganska dumt att bädda ner dem 11 månader om året för att väcka dem under hets och jäkt i december? Vi behöver bara två typer av presentpapper: Födelsedagspresentpapper och julklappspresentpapper. För vem köper och ger bort något däremellan nu mer?

Jaja.. det är rätt skönt att kunna beskåda allt detta vid sidan av och göra lite som jag själv tycker.. utan krav, utan tvång.. men med ett leende över hela mig för jag går min egen väg.

Lönande eller inte...

Det är läge att inhandla en tvättmaskin här och nu. Att få tid i tvättstugan kan stundom vara mer än bökigt speciellt som jag pluggar heltid och jobbar där emellan. När jag bodde i Kalmarhems lägenheter fick vi välja att införskaffa ett tillval: Tvättpelare. Det var inte alls fel. Dock tillhör ju den pelaren bostaden så det var inget jag fick ta med mig vid flytt. Nu har det gått två år, drygt, sedan jag lämnade stans dyraste hyresvärd och det är verkligen dags att köpa egen maskin.

Brodern och jag var runt för lite sedan och kikade. Men OJ, vad det är dyrt med tvättmaskin här i stan. Då började jag kika på nätet
. ElGiganten har ju billiga och bra tvättmaskiner men det är en bit att köra till närmaste sådan butik. Det hade ju varit trevligt om det vore ElGiganten som skulle in i MAXIs gamla lokaler och inte Jula, Eurosko, OnOff och Intersport (kan ju hoppas på att ElGiganten skall in i OnOffs gamla lokaler då, men det är väl bara ett önsketänkande) Dock den första maskinen jag kikade på hos ElGiganten, fanns inte i internetbutiken och inte heller i de butiker jag kikade på (Västervik, Backaplan, Växjö, Helsingborg och Karlskrona) så jag undrar om den finns alls. Men jag hittade  ju en annan.

När jag kikar på ElGigantens internetsida och tittar på priserna på dess varor, står det inget om butikspriserna (DÄR är SIBA bättre) så jag vet ju inte om det skulle löna sig för mig att åka till Västervik för att köpa i butik eller om det är mer lönsamt att kosta på mig fraktavgiften för att få det levererat till utlämningsstället här i stan. Det tål ju att tänkas på.

Men å andra sidan.. då måste jag låna bil för att forsla hem maskinen från "posten" och där räcker inte broderns Jetta. Så det blir att fjäska på annat håll bedårande

Nu börjas det igen

.. den traditionella julhetsen där man skall hinna med alla krav från omgivningen (samma krav som man själv ställer på sin egen omgivning) med alla måsten inför julhelgen. Storstäda, putsa fönster, byta gardiner (kanske köpa nya) fram med alla tomtar och ljusstakar, köpa presenter man inte har råd eller lust med, baka, förbereda, hetsa, stressa... oron inför all sprit som skall intas (blir det bråk mellan de där nu igen, de som alltid grälar på jul när de fått i sig spriten?) känslan av att veta att ungarna inte är nöjda oavsett vad de får med mera. Toment är far till alla barn.. och det blir som det blir.

Man har grälat om vilka man skall bjuda vilken dag.. Dina eller mina föräldrar först (för självklart går ju inte föräldraparen ihop) eller om vi skall till Dina eller mina föräldrar på julafton.. hur var det nu förra året?

När julafton väl kommer sitter mor (oftast är det kvinnan) helt slut och orkar inte vara vaken. Hon somnar till Kalle Anka och väcks av att alla ropar "MAT!" och "Vi vill öppna våra julklappar".. *suck* 

När julen väl är över ligger skilsmässopapren och väntar på underskrift. Eller så har man återigen bokat tid till familjeterapeuten för att få hjälp att komma tillrätta igen med livet.

Visst skall man följa de traditioner man finner glädje i, man finner är viktiga för ens välbifinnande.. Men är det värt vilket pris som helst??

Aftonbladet tipsar
här. Jag gör som jag brukar.. tar det för vad det kommer... utan måsten och stress.
Gran

Panikens sista timme

Han låg där och skakade... var spänd som ett armborst. Sköterskan gav honom morfin och det tog en stund innan han lugnade sig. Jag visste genast att i natt händer inget.. han är inte redo. Klockan visar 21.

Inte nog med att han inte tänkte ge efter.. Han hade en tarmbakterie som kräver sin hygien: Clostridium difficile. Den har jag fightats med på hemmet och på lasarettet. Den är inte rolig, om man säger.

Timmarna gick och han sov lugnt. Nattsköterskan kom in och meddelade att de nu var klara med mannen på andra avdelningen och att han blev så fin i skjorta, väst och byxor. En anhörig hade suttit hos honom. Kvinnan, som lika plötsligt blev dålig som "min" man, låg och sov lugnt. Kallsvetten var det enda sin kändes på honom.. "min" man.. samt att han var så varm. Varm utan feber.

Andas in.. och släpp ut.. andas in.. och släpp ut.. Ytliga, tomma luftintag som bara lägger sig precis över adamsäpplet. Inget utbyte i lungorna. Hur länge man man leva på redan förbrukad syre? Envis som synen, kan man det länge. Jag vet.

Jag höll honom i handen.. lyssnade på hans andetag.. la en hand på hans panna och talade stilla till honom.. viskande.. "Allt blir bra, ser Du hjärtat.. Allt blir bra.. ung på nytt, frisk och kry som när Du var 35.. visst blir det bra, hjärtat".. och han andades lugnare.. och lugnare..

Andningsuppehållen var inte långa.. och ingen av dem trodde jag var det sista. Det är ett speciellt läte när man andas ut det allra sista man har att lämna här på jorden. Han höll kvar och släppte inte taget.

Plötsligt var det som om han kom på att det fanns något ogjort! Ögonen öppnades och de blekblå stirrade med panik upp i taket.. sökandes runt i rummet.. försök att säga något... Jag tog hans hand igen..ställde mig så han såg att jag  var där.. Högerhanden lade jag på hans huvud...talade stilla.. Panik! Panik! Det var en strålning av  panik kring honom och han började slå med armarna  längs sidorna... så lugnade han sig igen.. och andades mindre panikartat, men ändå inte helt stilla.Ögonen flackade lite. Han somnade inte till innan nästa dos morfin kom vid 2.

För första gången i mitt liv kände jag att döden inte var välkommen.. Rummet andades svart.. men inte ont... men ovälkommet svart. Vad det DET som gjorde att han inte ville släppa taget om livet som ändå inte har mer att ge.. som han inte kan tillföra något mera? Vad var det han upplevde? Vad såg han? Vem tänkte möta honom? Vad hade han ogjort här? Mina tankar blev många... men svaren noll.

Paniken kom tillbaka igen efter att morfinet började släppa.. kallsvetten gav efter och de rosa kinderna antog en allt mer, men stillsamt, askgrå färg... samma färg som knäna hade ändrats till.. men mer i blått

Mer morfin. Palliativ vård. Ingen skall ha ont. Ingen skall ha panik. Ingen skall tveta på om det är rätt att ge en spruta till.. var fjärde timme.

Munvård varannan timme. Att andas med öppen mun, ger torr tunga och gom... Otäckt.

Kl 7.15 reste jag mig upp.. tog av mig skyddsrocken och tog farväl av honom. Önskade honom en trevlig resa när den blir av.. önskade honom allt gott och att paniken skulle lämna honom i fred. Med en stilla tanke formandes till en lätt kyss på hans panna.. en smekning över hans kind.. lämnade jag rummet och var en erfarenhet rikare.

Jag hoppas innerligt hans plåga är över nu.









Roliga insändarskribenter...

Vi läser ju hela tiden sedan valet att svenskarna är besvikna på sittande regering (ja, om man inte är rik och mer oberoende av politikernas vidriga människosyn) Vi läser också att regeringen tappar och oppositionen leder, enligt Expressen. Det var väl ingen som trodde att alliansens vara skulle glädja folket speciellt länge och vore det folkomröstning nu, skulle dessa människor som styr idag, försvinna från sin maktposision fortare än fort.

Dock fick jag mig ett rejält gott skratt för några veckor sedan när jag läste en insändare i  METRO, apropå "socialdemokraterna tycks vara rätt nöjda med sin valförlust", och det är ju väl det, att människor kan få en att skratta även om det har med politik att göra. Detta var visserligen riktat till socialdemokratin, men passar alla partier: "Har socialdemokratin inte förstått att det måste bli en kompetent, erfaren, hederlig och handlingskraftig person som är i stånd att leda socialdemokratin ut ur den moraliska gyttja i vilken den varit indragen."

Jag vet inte om insändaren förstår vad som skrivs.. men moralisk gyttja?? Omoraliskt, skall det väl ändå vara? Det är ju inte socialdemokratin som sitter vid makten och omoraliserar oss vanliga när vi begår fel, utan dess motståndare. Men hur som hur så spelar det ju ingen roll vilket parti som sitter på arslet och leker viktiga. Det är ju samma skit ändå, menar jag. Men det som fick mig till ett gapskratt både länge och väl (skönt att det ändå finns de som TROR på hederlighet bland politiker) var att det måste finnas HEDERLIGT folk som kan leda. Ja, men snälla.. inom politiken FINNS inga hederliga människor. De är alla tjyvar och banditer, lögnare och omoralister som verkligen tror de är viktiga och "Allt ljus på mig, tack". Inom politiken köper man kläder och toblerone på kontokort som tillhör regeringen, man sysslar med skattefiffel och svarta löner, man går på bordeller samtidigt som man förkastar den verksamheten offentligt. Man är otrogen och har förhållande med personer som är gifta med andra än en själv, man ljuger och spottar på människorna i samhället som har det sämre ställt än det "fina folket och adeln". Några drar på sig p-bot för tiotusentals kronor, men betalar varken dessa eller TV-licenser. Man slipper straff för sådant som man jagar oss vanliga med blåslampa för att sätta dit. Ja, listan kan göras lång.

Visst är det så att politiker inte är mer än människor, precis som vi som måste leva under deras regering vilket vi valt dem eller inte. Men att vara politiker (eller religiöst aktiv) innebär att man ÄR sin politik (religion). Det är inte åsikter man har mellan 8 och 17 utan det är en livsstil dygnet runt. Man sätter upp lagar och regler och då bör man föregå med gott exempel inför resten av massan och följa sina egna regler själv också. (religösa predikar Guds ord om godhet och kärlek. De borde leva efter det också)

Men att komma med påståendet att det måste till hederliga människor inom politiken, ja det blir bara för mycket. Då måste man ha någon av oss vanliga dödliga där.. och tyvärr är det så att när man väl kommit dit, så faller man lätt för trycket och glömmer lättare vart ifrån man kommer... börjar tänja på sina samveten och roffar åt sig.. och blir lika ohederliga som sina kollegor. Lika barn leka bäst.

Äntligen!!!

Nu är en här.. laddad och klar för användning..    Den är såååå läcker.. bedårande

Att köpa mobiltelefon över disk..

Det är inte så lätt som man tror, alltid. Men ändå är det lätt när man vet vad man vill ha och det visste ju jag också, ändå blev det fel.. så vansinnigt fel.


 

Jag har varit och tittat på NOKIAN jag vill och SKALL ha. Bästa priset var på OnOff. Visst, det blir billigare att köpa telefonen med abonnemang men om jag skulle göra det, hade jag tvingats ta till Telia och det vill jag inte. Det är något jag också vet med bestämdhet. Men varan annonseras ju ut "UTAN abonnemang" till ett bra pris så det var ju med glädje i kroppen jag äntrade OnOff i det regniga Kalmar. Jag frågar försäljaren om de har telefonen i den syndigt röda jag vill ha och han skall just till att kika på det, när han säger att jag måste ha Telia till telefonen. "Den är teliabunden" sa han. "Jag skall inte ha abonnemang på den" sa jag lite förvirrat och han fortsatte med att den var bunden och låst till telia ändå!


"Utan abonnemang står det ju så det jag antar att den inte är låst till telia i det högre priset" sa jag och blev än mer förvirrad.  För mig är "utan abonnemang" en olåst vara men så var det ju inte i affärsvärlden, fick jag erfara. Den var fortfarande teliabunden och utan abonnemang innebar att jag skulle ha kontaktkort i den med telia som operatör. Jag påpekade vänligt att det var vilseledande att ha varudeklarationen på det viset för det framgick på intet sätt att det skulle vara bundet trots utan abonnemang. "Du kan ju ha den med teliakort då" svarade han lite osäkert (det är ju inte hans fel att varudeklarationen är så korkat förvirraden) men jag sa bestämt att jag inte är intresserad av telia. Han visade mig andra "väggen" med olåsta mobiltelefoner att välja på, men jag sa att jag vill ha just den telefonen eller så får det vara. (Då är man bestämd) Så gick jag.

Väl hemma loggade jag in på dustinhome och beställde den syndigt röda telefonen som jag vill ha 

.. och om 1-2 dagar bör den vara här hos mig, enligt leveransvillkoret.


 

Aldrig mer en SONY ERIKSSON!

 



Arbetsförnedringen... igen.

Ja, vad skall man säga om denna instans.. som sällan kallas för Arbetsförmedlingen? Mina egna duster med deras sätt att arbeta, är många. Å ena sidan skall jag leta egen praktik och när jag gjort det, har jag fått avslag. Veckan efter har de gått ut i media att de arbetar för att arbetssökande skall vara mer självgående och då blev jag förbannad och skrev en insändare (detta var på lilla orten Svenljunga för X antal år sedan) och förklarade att jag varit självgående, hittat en praktik på egen hand men fått avslag på den och nu går de ut och slår sig för bröstet.  Reaktionen lät inte vänta på sig. Det kom ett telefonsamtal från handläggaren om att chefen ville träffa mig.

Jag gick till denne och han i sin tur undrade om det verkligen var nödvändigt av mig att gå ut så offentligt med detta? Ja, det var det, ansåg jag, då jag försökt tala med både handläggare och chefen själv om saken men ingen hade lyssnat. Detta innebar att jag plötsligt blev överdrivet väl mottagen och man var sååå tillmötesgående. Det var bara röda mattan som saknades. (Ett litet samhälle kan klara av att fjäska för sina kunder eftersom det är ett litet kontor och man är rädd för negativ uppmärksamhet) Jag blev tvärsur för det skall inte gå till så att man fjäskar för den som vågar stå upp. Så jag frågade om alla arbetssökande blev så väl mottagna och fjäskade för, som jag. Plötsligt visste man inte hur man skulle agera. Vid mina besök där märkte jag denna osäkerhet, och den störde mig inte om jag skall vara ärlig. Än i dag strör jag osäkerhet kring mig när det har med myndigheter att göra. Nu är det ett medvetet val jag gör.

Detta var bara ett exempel och fler finns ju att läsa här inne i min blogg.

Dock, det jag läser i
Aftonbladet idag, om en person med svenskt namn som är född och uppväxt i Sverige, krävs på att gå en nybörjarkurs i svenska för att få behålla sin ersättning! DÅ har det väl ändå gått för långt! Det visar ju bara hur ineffektiv instansen Arbetsförmedlingen är, när svenskfödda medmänniskor skall gå nybörjarkurs i svenska för invandrare. Bättre är ju att invandrare med behov av att läsa denna kurs får gå där, än att svenskar skall göra det. Det är lika korkat som det grundskolan försökte få mig att göra. Mina föräldrar kom från Norge för snart 50 år sedan men svenska språket har alltid varit vårat modersmål. När jag gick på högstadiet fick jag kallelse till hemspråksundervisning i norska!! Min hemspråk var svenska och  inget annat. Gick jag dit? Nej, inte en enda gång. Min åsikt har alltid varit och kommer alltid att vara att om man har annat hemspråk än det som finns i det land man bor, så lär man sig det i hemmet och ingen annanstans.

När skall dessa vidriga kränkningar och hot på arbetsförmedlingarna runt om i landet upphöra? Länsarbetsnämnden och regeringen måste ju ta tag i det. Men det gör de inte. Men jag undrar ju självklart hur det kommer sig att  A-kassorna och försäkringskassor accepterar dessa menlösa kurser, som i detta fallet att kräva att en svensk person skall gå grundkurs i SFI? Vilket slöseri med både pengar och resurser.


Datorsjukan

Det var ju inte många dagar sedan jag svor över min dator som återigen inträtt i stadiet för att icke fungera som den skall efter konstens alla regler. Jag valde att ta bort mitt älskade Maxthon, min favoritwebbläsare. Jag hade en fingertoppskänlsa av att det finns brister i den som nu skapar oreda i min lilla låda.

Tro't eller ej men igår kväll, lika plötsligt som jag stod på operation igår, lika plötsligt fungerade datorn som den skall! Så nu skall jag INTE ladda hem Maxthon, hur mycket det än kliar i fingrarna. Jag får stå ut med  Firefox, som är relativt  lik Maxhton, men inte fullt ut.

Det kommer att bli en plattskärm till denna datorn samt en ny mobil. Laptopen skippr jag nog och köper tvättmaskin i stället.

Operation

Idag skulle en patient göra en coloskopi, dvs med hjälp av en speciell kamera gå in via ändtarmen för att undersöka tjocktarmen. Det var tänkt att jag skulle vara med på undersökningen och se hur det gick till. Jag talade med patienten, som är en mycket positiv person, och frågade om det var okej att jag var med. För patienten var det en självklarhet för, som patienten sa: "HUR skall Du kunna lära Dig om Du inte är med och tittar?" Så var det bestämt.

På frukostrasten frågade jag en av sköterskorna vad som finns mer att vara med på och talade om vad jag gjort hittills och vad som är planerat. Hon menade på att jag redan varit på det som finns (inkl. kommande fredag då jag är på mottagningen) och en annan skötare sa då att jag borde vara med på en fisteloperation. De hade visst ingen på gång, sa han.. men det finns en film att kika på i alla fall.

Plötsligt kommer skötaren och pekar på mig, säger: "DU skall vara med på en AV-fisteloperation i eftermiddag!" och det var ju bara att tacka och ta emot. Det skulle hinnas med att närvara vid coloskopin på förmiddagen.

Men lika plötsligt, en timme senare.. eller en kvart innan vi skulle ner med coloskopin, så säger en annan sköterska att de ringt från operation och det var bara att rulla ner för AV-fisteloperationen. Patienten hade gett mig sitt godtycke till min närvaro.

Vad är då en AV-fistel? Jo, man kopplar ihop en artär med en ven för att på så vis få ett högre tryck av blodet från artären till venen. Detta är för patienter med dialys flera gånger i veckan. AV-fisteln är redo att användas efter 4-6 veckor efter operationen. Den är starkare än ett vanligt "obehandlat" kärl vilket innebär att det går att sticka ofta i fisteln i flera år. Vanligast är att en njursjuk med dialys går på behandling 3 ggr/v, som patienten idag. Det innebär många nålstick varje år.

Patienten har även en s.k. CDK, central dialyskateter, som ligger i halsen och den får användas tills fisteln är redo för användning.

Det finns även s.k AV-graft och det är för de som har väldigt tunna och känsliga kärl. Då anlägger man ett konstgjort kärl. Ena ändan av graftet sys fast i artären och den andra ändan i venen. Graftet läggs in under skinnet. En sådan har jag inte sett än. Inte som jag vet. Dock hörde jag om det på 80-talet då jag arbetade på kirurgen, Östra Sjukhuset.

För er som undrar om det inte var slabbigt och blodigt så måste jag säga att jag var mycket förvånad över hur lite spill av blod det faktiskt var! Det kan inte ha varit många ml som man samlade ihop. Att se hur läkaren la snittet, sedan lyfte fram venen och artären för att sedan koppla ihop dem, utan massvis med blod sprutande, var faktiskt helt okej. Hade man behövt byta ut CDKn, som det var tal om, kunde det blivit rejält blodigt, varnade man mig på avdelningen. Jag mådde inte illa en enda gång eller kände av någon yrsel. Jag stod precis bakom läkaren och sköterskan för att se bra och det är nog bara på TV som man slabbar med "blod" för att det skall se läbbigt ut.

Jag kommer inte att ha mardrömmar i natt. Förvirrad

Flytta för att få jobb?

Det står att läsa i Dina pengar att det är i Malmö man skall bo för att få jobb. Kan jag tänka mig att flytta för att få jobb? Både ja och nej. När det gäller Skåne så älskar jag skånska dialekten och jag har varit på väg att flytta dit just av den anledningens skull. Dock har jag oerhört svårt att tänka mig Malmö. Varför? De gånger jag varit där, har jag inte charmats av staden som sådan.

Däremot har jag varit på väg till Helsingborg ett par gånger och skulle inte ha problem med att verkligen få ändan ur vagnen och ta mig dit med bohaget.. Dock har jag bestämt mig för att återvända till Göteborg. Men det är aktuellt först 2009 då den ynste hemmaboende har gått ut gymnasiet. Finns det jobb i Göteborg då? Ja, det tror jag. Inom vården finns alltid behov av arbetskraft. I Göteborg finns sjuksköterskehögskolan. Finns den i Helsingborg? Nej, inte vad jag kan se. Det blir ju också en del av avgörandet. Men å andra sidan vet vi ju inte hur mitt liv ser ut år 2009. Kanske jag beslutat mig för att inte plugga vidare. Kanske har jag fått en tjänst som jag vill ha och det kanske till och med blir i Hardanger.. eller på Kho Lanta. Vem vet om vården då är mitt val.. kanske jag likförbannat sitter som politiker och ljuger för folket för att tjäna pengar för egen del?

Visst kan jag tänka mig att flytta för att få ett jobb.. men inte till vilket pris som helst. Det finns mer värdefulla alternativ i våra liv än "allt för jobbet".

Vi håller Sverige flytande

Ja, vilka är VI? Jo, det underbetalda servicefolket. Vi i vård och omsorg, service och handels och många, många fler.

Att arbeta med människor innebär att man inte har ett arbete mellan 8-17 utan det är ett dygnet-runt-arbete. Men precis som det finns fel folk inom alla andra yrken, finns det även inom dessa sektorer. Jag har mött människor som säger sig arbeta med människor och med deras bästa för ögonen, men när klockan närmar sig 16 eller 17, så säger de: "Nej, jag kan inte hjälpa Dig. Hör av Dig i morgon eller så. Ja, jag vet att det är kris, men jag slutar nu". Dessa människor har inte i yrken att göra där man arbetar med människor i krissituationer. De borde vända papper i en fuktig källare med svag belysning.

Hur vore det om jag sa till en patient eller en boende, mitt i ett toabesök: "Nej, jag slutar nu. Du får klara Dig själv" och jag vet att han eller hon inte kan det. Lönen är visserligen underbetald, men lönen att veta att man glatt en annan, hjälpt en annan som inte kan själv.. glädjen, givandet och tagandet.. det är den faktiska lönen. Hur kan man sova gott om nätterna när man vet att man inte gjort sitt yttersta, om så på ekonomiskt obetald övertid? Vad har man för människosyn?

Vad vore mitt arbete om jag inte fann glädjen hos vårdtagarna när jag kommer? De lyser upp, kramar om mig.. frågar innan jag går hem när mitt nästa pass är för de tycker det är trevligt  när jag kommer? I morse när jag gav en boende sin morgonmedicin, frågade hon om det inte är tid för mig att komma in och jobba någon dag eller kväll snart. Hon sa det är så trevligt när jag är där. Det är ju belöningen.. lönen.. att veta att mitt arbete är så väl gjort att de vill ha mig tillbaka. Hur kan man med gott samvete gå till sitt arbete och veta att vårdtagare/klienter önskar en dit där det är mer varmt än vid ekvatorn? Har man gjort sitt yttersta då? Jag skulle verkligen ha ont i magen om en vårdtagare bad mig fara och flyga för att jag inte gjort mitt allra bästa, inte lyssnat för att förstå.. och inte tagit honom eller henne på allvar.

Jag jobbade natten som var och när jag sovit klart, ringde man från en annan avdelning och undrade om jag kunde komma in i natt hos dem. Självklart! Visserligen har jag varit där bara dagar och kvällar innan, men kvälls- och nattrutinen kan inte vara så mycket annorlunda än vad den är på andra avdelningar. Jag känner ju de boende.

Idagens svårt sargare Sveige, och då i synnerhet med den nya regeringen med sin vidirga människosyn, finns det heller inte utrymme för mig att säga nej till ett arbetspass. Varför? Det är svårt att få tag på sjukvikarier för att det är underbetalt, man har tröttnat på underbemanningen och våldet inom äldreboenden.. Då är det inte bara boenden som i sin sjukdom är våldsamma; vi har även anhöriga med psyksisk sjukdom som är våldsamma som vi inte har tillåtelse att neka besöka sin anhörig. Det är tungt och det är inte alltid roligt att gå till sitt arbete och veta att det inte är ett värdefullt arbete i arbetsgivarens ögon. Även om vi får kredit från de boende och de allra flesta anhöriga, vill vi även känna att arbetsgivaren värdesätter oss.. inte genom att ge oss pinglor.. utan högre lön. Vi slits ut och förväntas ändå att ställa upp. Vi får med nya regeringen inte vara sjuka, sjukskrivna etc. Vi får inte vara arbetslösa och vi skall inte heller få ut den ersättning vi betalar premie för när vi inte har jobb. Är det så konstigt att människor tar livet av sig?

Så länge  jag orkar, men inte till bristningsgränsen, kommer jag att fortsätta med detta. Jag har mina kryphål för att orka.. mina andrum.. mina smultronställen där jag hämtar andan och kraft att fortsätta. Men det kommer en dag då även vi säger upp oss och vänder samhället ryggen. Mitt val om några år, är att lämna Sverige bakom mig till förmån för ett land med god människosyn.. där man uppskattar alla invånare.

Sverige är en skam på världskartan.

Varför just vissa utvalda får funktionshindrade barn

Det är många med mig som har funktionshindrade/handikappade barn. Tankarna hos oss själva är många.. skulden vi lägger på våra axlar är olidligt tunga... Förståelsen över "varför?" tycks vara svår att finna. Kampen för våra barns rätt till vård och hjälp ser ofta evig ut.. Oförstående och i okunskap sitter det människor som skall fatta beslut över något de inget vet något om. Vi blir ifrågasatta av myndigheter, vi blir dumförklarade och ansedda som hysteriskt besvärliga när man inte lyssnar... och besvärliga är vad vi måste vara för att få okunskapen och inkompetensen att förstå.

Hur många förtvivlade nätter har vi inte velat skrika ut vår frustration, vår sorg? Hur många hav har vi inte fyllt med våra tårar, fällda i smärta? Hur många gånger har vi inte gungat i ångestens krampartade skruvstäd? Hur många gånger har vi inte funderat på meningen med våra liv... och vad just vi gjort för ont för att drabbas..

.. vi har suttit ihopkrupna på golvet i ett hörn... hållt om oss själva när ingen annan förmått stötta oss.. ensamma...där ingen sett .. ingen hört.. vår sorg, smärta.. ångest och skuld..

Idag fann jag svaret.. Det svar som kommer att följa mig resten av resan genom livet.. Det kommer att stärka mig .. få mig att skala bort skulden jag ålagt mig.. som andra lagt på mig.. anklagelser man kommit med.. Må dessa rader stärka alla andra föräldrar med funktionshindrade barn..


GUD OCH ÄNGELN

I år kommer nästan 100 000 kvinnor att bli mammor till handikappade barn. Har du aldrig undrat hur mammorna till handikappade barn blir utvalda?

Jag ser på något vis gud sväva över jorden, väljer sina instrument med noggrannhet och medvetenhet.

Medan han observerar ger han sina änglar instruktioner att skriva I en stor dagbok.

Gud ger ängeln ett namn och ler ”Ge henne ett handikappat barn”.

Ängeln blir nyfiken, ”Varför just henne Gud? Hon är så lycklig.”

”Precis”, ler Gud. ”Kan jag ge ett handikappat barn till en som inte kan skratta? Det vore grymt”.

”Men har hon tålamod?” frågar ängeln.

”Jag vill inte att hon ska ha för mycket tålamod för då skulle hon drunkna I en sjö av självömkan och vanmakt. När väl chocken och misstron lagt sej kommer hon ta itu med det. Jag har tittat på henne I dag. Hon har rätt känsla för sej själv och en självständighet som är ovanlig och som så väl behövs hos en mamma. Du förstår, barnet som jag ska ge henne lever I en egen värld. Hon måste hjälpa honom att leva I hennes värld och det kommer inte bli lätt”.

”Men herre, jag tror inte ens hon tror på dej”.

Gud ler. ”Det spelar ingen roll, det kan jag ordna. Hon är perfekt. Hon är tillräckligt självisk”.

Ängeln flämtar, ”Självisk? Är det en dygd?”

Gud nickar. ”Om hon inte kan skiljas från sitt barn ibland kommer hon inte överleva.”

Ja. Här är en kvinna som kommer välsignas med ett barn som inte är perfekt. Hon vet inte om det än men hon ska avundas. Hon kommer aldrig att betrakta ett steg som vanligt. När hennes barn säger ”mamma” för första gången så hör hon ett mirakel och hon kommer veta det. När hon beskriver ett träd eller en solnedgång för sitt handikappade barn, kommer hon vara en av de få som någonsin får se mina verk.

”Jag ska ge henne kraften att se det jag ser... Okunskap, grymhet,fördommar och ge henne styrkan att stå över detta.

Hon kommer aldrig vara ensam. Jag kommer vara vid hennes sida varje minut, varje dag hela hennes liv, lika säkert som att hon står här nu vid min sida.

”Och hur blir det med en skyddsängel?” frågade ängeln.

Gud ler. ”En spegel kommer vara tillräckligt"

Ängel

 
 

Säg den lycka som varar?

Hur barnsligt lycklig var jag inte här om dagen när datorn äntligen visade sig ha spelat mig ett spratt hela sommaren och behagade visa att den faktiskt fungerade? Att jag dansade  och var allmänt strålande glad! Ja, vem skulle inte vara det när man äntligen insett att surt förvärvade kronor och ören skulle stanna kvar i plånboken i stället för att slängas ut på diverse detaljer till datorn eller, som jag helst såg, en rar liten laptop.

När jag i dag på morgonen klev upp i ottan för avresa mot Eksjö och skulle starta datorn för att kolla väder och vind bl.a så fick jag inte igång den! Nä, minsann. Surt visade den mig texten att det var något med huvudprocessorn och med illvilja vägrade den lyda kommando. Det var lätt tänkt att jag skulle hämta släggan och ge datorn en omgång dumdator men med tanke på resans längd och väglagets brist på antihalkskydd, så var det inte läge att göra annat än planera för resan. Lite smått irriterad, ja, det skall ju erkännas, satte jag mig i bilen och körde försiktigt iväg. Dock släppte irritationen efter ett tag.. Det var ju bara att ägna tankarna åt bättre och trevligare sysselsättning än en tvärsur bestämd dator som ändå inte brydde sig om mitt engagemang.

Efter 2 timmar, 20 minuter, solsken och massvis med halka var jag framme. Allt som skulle göras där, avlöpte utan större katastrofer och 2 timmar efter avfärd var jag åter i Kalmar. Med andra ord var det bättre väglag på återresan.

Med andan i halsen och ena fingret på datorns PÅ-knapp, slängde jag mig över telefonen för att hinna ringa ett viktigt samtal. Det var i grevens tid.. eller grevinnans, i jämlikhetens namn, som jag hann hem att ringa, för mottagaren av samtalet var snudd på, på väg från sin post. Tro't eller ej.. men nu gick datorn igång! Men inte som den var igår.. utan nu är den i samma skick som den var innan den fungerade som den skulle.. Blev det rörigt? Nå, inget mot vad det är i huvudet på mig just nu. Dock tror jag mig ha kommit på vad eller vem som är boven i dramat. Det återstår att se inom två veckor, om det är som sist.. Om detta kanske jag inte alls återkommer..

Nåja.. säg den lycka som varar? Har man inte problem.. så har man verkligen skaffat sig i takt med datorns intrång..

Det är lika bra att vara glad. skrattar